Svensk komiker Martin Soneby åtalad för grovt ekobrott

Svensk komiker Martin Soneby åtalad för grovt ekobrott

2023-10-01

Svensk komiker Martin Soneby åtalas för grovt ekobrott

Den kände svenske komikern Martin Soneby står inför rättsliga åtal gällande grova ekobrott. Åtalet fokuserar på påstådda brister i bokföringen, specifikt relaterat till insättningar på över tre miljoner kronor i komikerns bolag. Dessa misstänkta brott sägs ha ägt rum mellan 2019 och 2021.

Åklagaren i fallet hävdar att bokföringsbristerna antingen begicks avsiktligt eller som en följd av bristande omsorgsplikt. I stämningsansökan föreslås en företagsbot på en halv miljon kronor för produktionsbolaget, med motiveringen att brottet bör klassificeras som grovt, dels på grund av de höga beloppen och dels på grund av att det tros ha syftat till skatteundandragande, vilket allvarligt försvårade Skatteverkets kontrollfunktion.

Förutom företagsboten yrkar åklagaren även på ett treårigt näringsförbud för den välkända komikern.

Det är värt att notera att Martin Soneby har varit föremål för rättslig prövning tidigare. Han har tidigare blivit dömd för grovt förtal efter att ha offentliggjort en väktare med invandrarbakgrund i samband med incidenter involverande fotbollssupportrar. Dessutom blev han uppmärksammad av organisationen Dumpen för deltagande i grovt olämpliga skämt om pedofili i en podcast, samtidigt som en person som han driver sitt produktionsbolag med blev dömd för sexbrott mot barn och nu står medåtalad för grova bokföringsbrott.

Soneby nekar till de aktuella ekobrottsanklagelserna.

Ytterligare en person, en suppleant i bolagets styrelse, står åtalad för samma brott. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Martin Soneby här.

 

Foto: Polisen 

Varukorg