Sundsvallsmålet - 20 personer döms för narkotika och våldsdåd

Sundsvallsmålet - 20 personer döms för narkotika och våldsdåd

2023-11-01

Omfattande narkotikahandel och våldsbrott bakom gängkonflikt

I det omfattande rättsfallet som skakat Sundsvall, har 20 av 24 åtalade nu dömts för en rad brott kopplade till narkotikahandel och gängvåld. Rättegången, som hållits under hög säkerhet i Attunda tingsrätt, har resulterat i stränga domar, inklusive ett fall där en 21-årig man fått elva års fängelse.

Central figur döms för mordförberedelse

Den 21-årige mannen, som identifierats som en nyckelfigur i konflikten mellan två rivaliserande nätverk i Sundsvall, döms för förberedelse till mord och grovt narkotikabrott. Han anses ha spelat en central roll i de våldsdåd som plågat staden under en tvåmånadersperiod. Utöver fängelsestraffet kommer den 21-årige mannen, som även är irakisk medborgare, att utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Domen inkluderar även brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt mutbrott.

Försvarare Ser Dom Som Framgång

Försvararen Martin Larsson betraktar domslutet som en framgång, med tanke på att åklagaren inledningsvis yrkade på ett livstidsstraff. Fyra av de åtalade har frikänts från samtliga anklagelser.

Polis kartlägger knarkhandel genom "Swishlistan"

Som en del i utredningen framkom "Swishlistan", en förteckning över hundratals personer i Sundsvall som misstänks ha swishat pengar för narkotikaköp. Summan av dessa transaktioner uppgår till över 1,5 miljoner kronor. Polisen kartlägger i dagsläget den såkallade Swishlistan för att kunna vitda rättsliga åtgärder mot misstänkta narkotikahandlare. 

Rättegångsprocessen

Rättegången har innefattat anklagelser om allt från mordförsök till allmänfarlig ödeläggelse. Detaljer kring den omfattande utredningen och de åtalades identiteter har varit föremål för stor uppmärksamhet.
Domen för samtliga inblandade kan överklagas senast 22 november. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om gängmålet i Sundsvall här

Varukorg