Stor kokainsmuggling avslöjad i Helsingborgs hamn - åtal väntar

Stor kokainsmuggling avslöjad i Helsingborgs hamn - åtal väntar

2024-02-25

Åtal mot hamnarbetare för omfattande kokainsmuggling i Helsingborg
I Helsingborg har tre personer åtalats för misstänkt smuggling av betydande mängder kokain, vilket markerar ett av de större fallen av narkotikasmuggling i regionen. En av de åtalade, med över 30 års erfarenhet av arbete i hamnen, står nu inför rätta tillsammans med två andra män, misstänkta för att ha varit en del av en organiserad verksamhet för att föra in kokain från Sydamerika till Sverige.

Beslag av kokain från Sydamerika
Utredningen avslöjar att kokainet, som har sitt ursprung i Colombia och Brasilien, transporterades till Sverige via containrar. Genom omfattande bevismaterial, inklusive kameraövervakningsbilder från ett inbrott i en av de berörda containrarna, har åklagare kunnat styrka misstankarna mot de inblandade.

Narkotikans värde uppgår till miljoner
Åklagarmyndigheten rapporterar att utredningen lett till beslag av nästan 200 kilo kokain, med ett uppskattat värde av cirka 78 miljoner kronor i grossistledet och upp till 175 miljoner kronor på gatan. Detta understryker den betydande påverkan smugglingen har på den illegala narkotikamarknaden.

Användning av krypterad kommunikation i smugglingen
De åtalade, en hamnarbetare och två män i åldrarna 49 respektive 43 år, åtalas för att ha använt den krypterade kommunikationstjänsten SKY-ECC för att koordinera smugglingen. Detta visar på de metoder som kriminella nätverk använder sig av för att undvika upptäckt och gripande. Samtliga inblanade nekar till brott

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg