Stjärnförfattaren Håkan Nesser döms för grovt skattebrott

Stjärnförfattaren Håkan Nesser döms för grovt skattebrott

2024-06-16

Stjärnförfattaren Håkan Nesser döms

Håkan Nesser, 74, har dömts till ett år och sex månaders fängelse för grovt skattebrott. Enligt hovrätten har Nesser fört ut närmare 15 miljoner kronor från ett bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket. Nesser hålls ansvarig för hälften av beloppet, 7,4 miljoner kronor, medan en medåtalad ansvarar för den andra halvan.

Tidigare friad i tingsrätten

Nesser friades tidigare i tingsrätten förra året, men hovrätten har nu kommit till en annan slutsats. Författaren uttrycker stor förvåning och bestörtning över domen.

– Det känns som om man blivit överkörd av en stridsvagn, säger han till Aftonbladet.

Författarens reaktion

Domen har kommit som en överraskning för Nesser, som hela tiden har hävdat sin oskuld. Han jämför situationen med rättsfall i Iran och beskriver domen som skrämmande.

– För det första är vi chockade över det här. För det andra är det en fullständig felaktig dom. Det är skrämmande, säger han.

Åtalad för tre fall av grovt skattebrott

Håkan Nesser åtalades i juni 2022 för tre fall av grova skattebrott efter att ha misslyckats med att redovisa utdelningar och intäkter från ett utlandsregistrerat bolag mellan 2013 och 2015. Trots att han medgett att han fört över stora belopp från bolag på Malta, har han hela tiden förnekat uppsåt till brott.

– Jag vet ju att jag är oskyldig men det är ju inte samma sak som att vara frikänd, sa Nesser till Aftonbladet förra året.

Stora framgångar som författare

Håkan Nesser har haft stora framgångar som författare, särskilt med sina böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren. Han har även skrivit romaner som ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”Och Piccadilly circus ligger inte i Kumla”.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Krimfup

Varukorg