Stalkern i Skellefteå - skickade tusentals sms till par

Stalkern i Skellefteå - skickade tusentals sms till par

2023-11-03

I Skellefteå har en kvinna dömts för att ha förföljt ett ungt par, inklusive en 30-årig man vid namn Felix Åkerlund. Fallet, som uppmärksammats i SVT:s dokumentärserie "Dokument inifrån: Stalker", involverar en stalker som systematiskt skickat hotfulla och trakasserande sms.

Åkerlund, som varit öppen om sin kamp i dokumentären av Johannes Hallblom, fick det första meddelandet 2016. Det som började som sporadiska meddelanden eskalerade snart till en flod av meddelanden som påverkade både honom och kvinnor i hans närhet. Signaturen "Emelie" skapade oro och konflikter genom att falskt anklaga Åkerlund för att vara i relationer och skicka nakenbilder.

Läs: Förundersökningsprotokoll om stalkern i Skellefteå här

Trakasserierna nådde en ny nivå när Åkerlund, då anställd inom Försvarsmakten, anklagades för våldtäkt i meddelanden som kom att påverka hans karriär och personliga liv. Rykten spriddes på hans arbetsplats, och han isolerade sig till följd av det ökade trycket.

Åkerlunds framtida fru blev också måltavla för stalkern, med sms som indikerade en skrämmande nivå av övervakning och falska anklagelser framförda till hennes hyresvärdar.

Det visade sig att den dömda kvinnan, som känt Åkerlund sedan 2014-2015, var en bekant till honom och hade utgett sig för att också ha blivit trakasserad av det samma 072-nummer. Detta ledde till misstankar bland hennes egna vänner, vilket så småningom avslöjade henne som skyldig.

En detaljerad teknisk undersökning avslöjade att kontantkortet använts i hennes mobiltelefon. Kvinnan dömdes till skyddstillsyn och att betala skadestånd på totalt 50 000 kronor till Åkerlund och hans fru.

Stalkers beteende och psykologiska profil, liksom deras effekter på offren, har varit ämnen för offentlig och juridisk debatt, med detta fall som ett exempel på hur lagstiftningen hanterar fall av olaga förföljelse och trakasserier i Skellefteå.

Dokumentären "Dokument inifrån: Stalker" belyser detta och liknande fall, med sändningstider på tisdagar klockan 21.00 på SVT, och visar på den komplexa naturen av stalking och dess konsekvenser för de inblandade.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Skellefteå Stalker här

 

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg