Södertäljenätverket - åtta män dömda för narkotikabrott

Södertäljenätverket - åtta män dömda för narkotikabrott

2023-04-16

Natten till fredagen den 12 februari förra året öppnade en okänd gärningsman eld mot solariet Open Sun på Dalgatan.
Skjutningen skedde strax efter klockan 02.00 och väckte flera boende i närområdet som larmade polisen.


Polisutredning och gripanden


Enligt vittnesuppgifter lämnade gärningsmannen platsen i en bil och ett intensivt polisarbete inleddes som ledde till att tre personer greps.
Det ledde dock inte till att någon åtalades då bevisningen inte höll.
Polisen upptäckte dock ett förråd med stora vapen i ett lager på Karlslundsgatan efter spaningsarbete mot de tidigare misstänkta personerna.


Vapen beslagtagna


Två kalasjnikover och en pistol hittades i lagret som togs i beslag för analys. Senare kunde polisen visa att skottet mot solariet på Dalgatan användes av den beslagtagna pistolen.

I april 2021 stoppade polisen även en skåpbil efter en utredning där föraren förvarade närmare 0,4 kg kokain. I mannens telefon hittade polisen även information om hur han blivit instruerad att plocka upp narkotika och sedan lämna på tre olika platser i Södertälje.
Vid ett annat tillfälle, den 6 maj, kunde detektivarbetet också upptäcka hur en annan person hämtade narkotika från ett gömställe i skogen nära Karlslundsgatan.


Åtal och domar


Måndagen den 28 mars 2022, åtalades åtta personer för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och försök till synnerligen grovt vapenbrott. 

Totalt dömdes 5 personer för grovt narkotikabrott i fängelse från två år sex månader till fängelse i fyra och 10 månader.
Dessutom dömdes en person till fängelse i ett år och tre månader för narkotikabrott. Ytterligare en person dömdes till tre månaders fängelse för narkotikabrott och slutligen dömdes en person till skyddstillsyn för narkotikabrott, dopningsbrott och rattfylleri.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg