Slaktmaskmördaren frigavs & slet ut sin egna pappas ögon

Slaktmaskmördaren frigavs & slet ut sin egna pappas ögon

2023-11-10

Martins pappa har alltid kämpat för hans pendlande mående

I somras inträffade en familjetragedi på en gård i Norrbotten. En son som var sysselsatt med familjens jordbruk erkände i förhör att han skadat sin 77-årige pappa väldigt allvarligt. Pappan hade länge kämpat med sin sons mående och stöttat honom i svåra tider. Martin som sonen heter har inte haft det lätt under sin uppväxt då han hade svårt att få kompisar och var i långa perioder väldigt ensam. Martins föräldrar är akademiker i grunden och från början när Martin som yngre fick det tuffare med vänner och skola så bestämde sig pappan för att byta bana helt. Pappan bytte från de akademiska och de vetenskapliga till köpa bondgård och bli mjölkbonde. Hans tanke var att de skulle hålla Martin sysselsatt och driven. De skulle behålla gården tills Martin var tillräckligt gammal och mogen för att bedriva verksamheten själv. Bondgården var stor med många anställda och innebar mycket ansvar.

Martin och Frida träffar varandra år 2006 och blir blixtkära

Året 2006 träffar Martin en tjej som heter Frida. De blir hans första riktiga kärlek. Frida är många år yngre än honom, enligt Fridas vänner är hon extremt omtänksam och väldigt snäll. Martin skämmer bort henne med resor, hotell, överraskningar och presenter. Något Frida inte alls är van vid, hon blir störtförälskad och helt nykära skaffar de sitt första barn. Tiden går och ett andra barn är påväg. Tyvärr så kommer Martins dåliga mående plötsligt tillbaka och Frida märker en stor förändring i hans humör, det gör även hans familj och hans omgivning. Han är aggressiv och svängig i humöret och ingen vet riktigt vart de har honom eller när han ska explodera. Gång på gång uppvisar han sina oberäkneliga sidor och hans anställda på gården vittnar nu i efterhand om rädslan de kände när de jobbade tillsammans med Martin.

Frida tar beslutet att lämna Martin då livssituationen blir ohållbar. Hon söker tillslut ensam vårdnad och lämnar Martin efter att hon har fått utstå flera år av både psykisk och fysisk misshandel. Frida vinner vårdnaden om bägge barnen och samma dag som beslutet klubbas i rätten slår det helt fullständigt slint för Martin. När Frida kommer till gården på eftermiddagen samma dag för att plocka upp barnen så går Martin bestämt raka vägen fram till sin bil och hämtar en slaktmask. (En slaktmask är en typ av bultpistol som man avlivar stora djur med. Utan att tveka så mördar han Frida helt iskallt rakt framför ögonen på deras gemensamma barn genom att pressa pistolen tätt mot hennes bakhuvud och trycka på avtryckaren. Frida dör omedelbart och faller ihop livlös på gårdsplanen.


Foto: Bild på bultpistolen som användes vid mordet på sambon, 2009. 

Efter sitt fängelsestraff sliter Martin ut ögonen på sin pappa

Martin släpps ut från fängelset efter avtjänat straff och flyttar tillbaka till gården där hans föräldrar bor och den 30 juli 2022 får polisen larm om en grov misshandel i Smedsby, Luleå. Det är Martins pappa som är utsatt och pappan är utsatt för svår kroppsskada, slag, sparkar, blivit skållad med kokande vatten och fått båda sina ögon utslitna ur ögonhålorna. Pappan lyckades överleva genom att spela död och fick hjälp av grannar för att söka sjukvård.


Läs: Förundersökningsprotokoll om slaktmassmördaren här

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Varukorg