Skottlossning mot lägenhet i Sätra - 6 åtalas

Skottlossning mot lägenhet i Sätra - 6 åtalas

2023-07-01

Advokatens delade information leder till mordförsök


I en utveckling har en advokats beslut att lämna uppgifter till sin klient resulterat i ett mordförsök. Kort efter att advokaten delat med sig av avgörande detaljer avlossades skott mot bostaden till en häktad man

Gav information om en häktad person

Samma dag som skott avlossades mot en häktad mans bostad uppstår frågor kring en advokats inblandning. Det verkar som att advokaten delade information med sin klient, vilket oavsiktligt satte igång en händelsekedja som ledde till ett mordförsök.
När utredningarna fortskrider blir det uppenbart att advokatens klient sökte hans hjälp för att identifiera den gripna skytten. Klienten skickade inledningsvis en nyhetsartikel om skottlossningen till advokaten och frågade efter skyttens identitet.

Dagboksblad med uppgifter

Advokaten svarade och uttryckte sin bristande kunskap men lovade att undersöka saken. Han försäkrade klienten att han skulle ge information när han fick den. Därefter skickade advokaten klienten ett dagboksblad med uppgifter om den gripna skytten.

Avlossade skott: Hämnd i aktion

Två personer genomförde den 3 oktober 2022 en hämndskjutning på adressen där den gripne mannen var listad. Beväpnade med ett automatvapen avlossade de 21 skott mot dörren. Lyckligtvis lyckades två kvinnor i lägenheten fly oskadda och undvek skottlossningen.

Under den efterföljande förundersökningen upptäckte polisen samtalet mellan advokaten och hans klient på klientens telefon. Detta fynd ledde till att advokaten kallades till förhör i april i år.

Förhör och rättsliga konsekvenser

I förhöret fick advokaten besked om att han förhördes som vittne. Utredaren förklarade att fallet handlade om ett mordförsök som härrörde från hämnd för en tidigare skottlossning. Åklagaren hade övervägt om han skulle väcka åtal mot advokaten men beslutade till slut att behandla honom som ett vittne.

Åklagaren, Henrik Söderman, avstod från att uttala sig om advokatens agerande medan rättegången pågår. Söderman bekräftade att möjligheten att anmäla åtal mot advokaten hade övervägts. Beslutet togs dock att behandla advokaten enbart som ett vittne, utifrån en bedömning av omständigheterna.

H3: Åklagarens övervägande och utredning

Henrik Söderman berättar att huvudförhandling för målet pågår just nu och han avstår från att lämna synpunkter i frågan. Han erkänner att beslutet att överväga att anmäla brottsanklagelser mot advokaten övervägdes men i slutändan beslutades emot, och advokaten behandlades enbart som ett vittne.

Advokatförsvar och juridisk praxis

Advokaten hävdar till sitt försvar att han handlat i enlighet med god advokatsed genom att förse sin klient med ett dagboksblad, en allmän handling som inhämtats från tingsrätten. Han framhåller att sådana åtgärder är rutinmässiga inom en advokatbyrå och inte bör väcka misstanke om brottslig verksamhet.

Advokaten hävdar att han vid den tidpunkten såg att tillhandahållandet av en allmän handling till sin klient var en sedvanlig och oproblematisk handling inom sitt yrkesansvar. Han förnekar all kännedom eller misstanke om den efterföljande hämndskjutningen som inträffade samma dag.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om hämndskjutningen

 

Foto: Polisen

Varukorg