Skärpta straff i Nackamordet på 17-årig pojke

Skärpta straff i Nackamordet på 17-årig pojke

2023-12-16

Strängare Straff i Hovrätten för Mordet på Tonåring i Nacka

Stockholm – Efter mordet i Nacka, där en 17-årig pojke brutalt skjöts ihjäl har Svea hovrätt fattat beslut om att skärpa straffen för de involverade. Fallet har skapat rubriker över hela Sverige och kastat ljus på de allvarliga konsekvenserna av gängrelaterad brottslighet.

I juli förra året kidnappades en 17-årig pojke och fördes till ett skogsområde i Orminge, en del av Nacka kommun. Där blev han utsatt för en brutal attack som involverade knivhugg och skott från en kulsprutepistol. Detta mord har chockat samhället och har lett till en djup diskussion om ungdomsbrottslighet och gängvåld.


Foto: Vapnet som 17-åringen mördades med

Sju personer åtalades i samband med mordet. Trots att tingsrätten inte kunde knyta någon av dem direkt till brottsplatsen, dömdes fem för delaktighet. Bland de dömda var en 20-årig man, som ursprungligen fick tretton års fängelse för flera brott, inklusive anstiftan till mord. Han ska ha beordrat en fjortonåring att leverera mordvapnet till den som utförde själva mordet.

En annan person, en 25-årig man, dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mord och människorov. Dessa domar har nu skärpts av Svea hovrätt, vilket innebär att de nu sitter av 14 år respektive 10 år och 10 månaders fängelse. Detta markerar en tydlig ställning från rättssystemet mot gängrelaterad brottslighet och dess brutala konsekvenser.

I samma fall dömdes en 24-årig man för brott mot vapenlagen och narkotikabrott till 9 månaders fängelse. Två 16-åringar dömdes till sluten ungdomsvård för deras roll i att locka offret till skogen. Dessa domar står fast, då de inte överklagades.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Nacka här

 

Foto: Polisen

Varukorg