Sju åtalas för våldsamma upploppet efter koranbränning i Malmö

Sju åtalas för våldsamma upploppet efter koranbränning i Malmö

2023-12-12

Upplopp i Rosengård Malmö -  Sju ungdomar åtalas

Stenkastning och skadegörelse under koranbränning i Malmö 

Under september månads våldsamma händelser i Rosengård, Malmö, där minst ett halvt ton stenar kastades mot polisen, ställs nu sju ungdomar inför rätta. Dessa händelser följde på en koranbränning av Salwan Momika på Värnhemstorget i Malmö. Samma kväll eskalerade situationen i Rosengård där hundratals personer samlades.

Förundersökningsprotokollet från polisens utredening, som omfattar analys av övervakningskameror, polisens egna kameraupptagningar och bilder från sociala medier, har lett till åtal mot sju ungdomar. Dessa ungdomar, i åldrarna 15 till 18 år, anklagas för att ha anlagt bränder i soprum och bilar, samt att ha kastat sten mot polisfordon.

Kammaråklagare Henrik Nordquist understryker allvaret i att kasta sten mot människor och pekar på de livsfarliga riskerna. Det noteras att skadorna på polisbilar uppgick till 700 000 kronor, även om ingen polis fysiskt skadades. Konsekvensen av upploppet var att polisen tvingades dra sig tillbaka, vilket lämnade området i händerna på gärningsmännen.

– Jag bedömer bevisläget som mycket gott. Bevismaterialet består primärt av säkrat film- och bildmaterial, klädesbeslag och mobiltömningar. Det är ett pussel som läggs avseende att koppla en maskerad gärningsman till en specifik identifierad person, och det pusslet menar jag att vi har lyckats lägga i det här fallet. Säger Kammaråklagare Henrik Nordquist.

Bland de involverade i upploppen fanns individer yngre än femton år, inklusive en pojke på endast 13 år mot vilken en särskild bevistalan har väckts.

Underrubrik: Åtal för Grovt Blåljussabotage och Mordbrand

De sju ungdomarna står åtalade för bland annat grovt blåljussabotage och mordbrand. Medan några förnekar brott, har andra erkänt. Vid en eventuell fällande dom kan de åtalade komma att hållas ansvariga för kostnader relaterade till skador på fordon och byggnader, vilka beräknas uppgå till minst en miljon kronor.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg