Sex personer döms för människorov i Örebro och Värmland

Sex personer döms för människorov i Örebro och Värmland

2024-07-04

Inom två månader utsattes en man i Örebro län för ett försök och ett fullbordat människorov. Han kidnappades och transporterades till en adress i Värmland, där pressades han på pengar. Sex personer har nu dömts till fängelse för sin inblandning i dessa brott.

Kidnappning och misshandel

I slutet av oktober förra året befann sig målsäganden i en bostad utanför Örebro med en ny kvinnlig bekantskap. Två personer anslöt, en 25-årig kvinna och en 30-årig man, som misshandlade målsäganden och tvingade honom in i en bil. De körde till en plats i Värmland där en 37-årig man väntade. Han förhörde och misshandlade målsäganden, samtidigt som han krävde ett femsiffrigt belopp. Efter detta fördes målsäganden tillbaka.

Flykt och nya försök till kidnappning

Vid ett stopp i Karlstad för att stjäla varor, stoppades målsäganden av en ordningsvakt, vilket gav honom en möjlighet att fly. Gärningspersonerna försvann från platsen och målsäganden rapporterade inte händelsen direkt till polisen.

Under julhelgen fortsatte gärningspersonerna att kommunicera om att utpressa målsäganden. Den 26 december lockades han till en 23-årig kvinnas bostad, där en ny kidnappningsförsök gjordes av samma 25-åriga kvinna tillsammans med en 34-årig man. Målsäganden lyckades dock fly och larma grannar.

Identifiering och fällande domar

Utredningen visade att minst sex personer var inblandade i brotten. Det avslöjades att den 37-åriga mannen organiserade och planerade människoroven. Han och övriga misstänkta, alla med tidigare brottslig bakgrund, nekade till anklagelserna men ställdes inför rätta med starka bevis mot sig.

Domen

Tingsrätten i Örebro dömde de inblandade till följande straff:

  • Den 37-åriga mannen döms till sex års fängelse för anstiftan av människorov, försök till utpressning och misshandel.
  • En 30-årig man döms till 4,5 års fängelse för människorov och misshandel.
  • En 25-årig kvinna döms till fem års fängelse för människorov och försök till människorov.
  • En 34-årig man döms till två års fängelse för försök till människorov.
  • En 23-årig kvinna döms för medhjälp till försök till människorov.
  • En 28-årig man döms till två års fängelse för medhjälp till försök till människorov.

Rätten ansåg att utredningen starkt stödde målsägandens berättelse och fann de åtalades versioner motsägelsefulla och svårbegripliga.

 

Läs: Domar på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg