Sex dömda för skottlossning på Skolgatan - Hässleholm

Sex dömda för skottlossning på Skolgatan - Hässleholm

2023-07-23

Hässleholmsskjutning: Sex dömda för sjuktning på Skolgatan

Sex unga män döms för att ha deltagit i skottlossningen på Skolgatan i Hässleholm den 3 oktober 2022. Händelsen kopplas till en nyligen inträffad våldsam konflikt mellan två kriminella grupper, vilket resulterade i att sex personer dömdes för mordförsök i sjuktningen.
Tingsrätten har dömt de personer som är inblandade i skottlossningen. En 16-åring från Helsingborg, som höll i automatkarbinen, döms till tre års sluten ungdomsvård för mordförsök och grovt vapenbrott. Två andra döms för medhjälp, en 17-åring till två års sluten ungdomsvård och en 18-åring till fem års fängelse.

Hård dom för ledare för kriminellt nätverk

Ledaren för ett av de kriminella nätverken, en 23-åring, döms till det hårdaste straffet. Han döms för anstiftan och får ett tolv års fängelsestraff för sin roll i att organisera mordförsöket. Den våldsamma konflikten mellan de kriminella nätverken i Hässleholm motiveras i första hand av kontroll över narkotikamarknaden. Tingsrätten pekar ut narkotikahandeln som den bakomliggande orsaken bakom skjutningarna och relaterade incidenter. 

Har inte planerat mord

Flera åtalade hävdar att deras avsikt var att planera drogförsäljning, inte mord. Polisen hävdar dock att konflikten kretsar kring narkotikamarknaden i Hässleholm, vilket leder till flera våldsincidenter. Trots att 23-åringen var häktad för andra brott vid tidpunkten för skottlossningen, identifieras 23-åringen som den drivande kraften bakom att organisera mordförsöket. Tingsrätten konstaterar att skottlossningen har verkställts enligt hans instruktioner.
Tingsrätten ser mycket allvarligt på skottlossningen, särskilt med tanke på hänsynslösheten i att skjuta en automatkarbin på öppen gata. Den potentiella risken för skada på oavsiktliga mål är betydande.

Bevis och chattar

Åklagarens fall mot de dömda personerna bygger i hög grad på avlyssnade samtal, meddelanden och ljudfiler som utbyts mellan dem. Dessa meddelanden avslöjar planerna för mordet och spaningsaktiviteterna. Skjutningen sker efter noggrann planering och samordning. Skjutoperationen misslyckas dock, vilket ledde till gripandet av skytten och hans medbrottsling kort efter händelsen.

Överklaganden av domen

Fem av de dömda personerna överklagar sina straff och begär frikännande eller sänkta straff. Däremot kräver åklagaren hårdare straff och fällande domar för ytterligare två personer inblandade i händelsen. Den skottskadade mannen överklagar också och kräver högre skadestånd.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket i Hässleholm

 

Foto: Polisen

Varukorg