Sex åtalas i narkotikahärva kopplat till Dalennätverket

Sex åtalas i narkotikahärva kopplat till Dalennätverket

2024-05-12

Åtal väckt i Norrbotten för omfattande narkotikabrott kopplat till Dalennätverket

Sex individer från Luleå, Kiruna och Piteå har åtalats i en stor narkotikaaffär som har samband med det kriminella Dalennätverket i södra Sverige. Polisens hackning av krypterade meddelanden via appen Signal bidrog till upptäckten av ett betydande narkotikanätverk i Norrbotten tidigt i februari. I det inledande skedet av utredningen häktades en 30-årig man från Piteå och en 26-årig kvinna från Luleå, tidigare ostraffad, misstänkta för grova narkotikabrott. Stora kvantiteter amfetamin och kokain upptäcktes i deras bostäder.

Fler gripanden och misstankar

En kvinna på 35 år från Kiruna och en 45-årig man från samma region häktades senare för liknande anklagelser. Ytterligare två personer, en man i 30-årsåldern och en 25-årig man från Piteå, misstänks för att ha bistått i brottsligheten.

Detaljer kring åtalen

Kammaråklagare Jonas Fjellström har väckt åtal mot flera inblandade, inklusive två personer från Kiruna som åtalas för grovt narkotikabrott relaterat till en drogtransaktion i Uppsala under september 2023, där över ett kilo amfetamin förvärvades och transporterades tillbaka till Kiruna. Enligt åklagarsidans stämningsansökan inkluderar bevisningen avlyssnade och avkodade konversationer från appen Signal.

Ytterligare brottsanklagelser i december

I december 2023 anklagas samma nätverk för att ha förvärvat tre kilo amfetamin och ett kilo cannabisharts i Sundsvall, vilka sedan transporterades till Kiruna för förvaring. Kirunakvinnan står åtalad för att ha överlåtit två kilo amfetamin och ett halvt kilo cannabisharts till en man i 30-årsåldern från Piteå, som i sin tur åtalas för vidareförsäljning av dessa droger samt innehav av ytterligare narkotika.

Luleåkvinnans inblandning

Den tidigare ostraffade kvinnan från Luleå åtalas för att ha sålt 350 gram kokain till personen från Piteå samt för att ha förvarat ytterligare mängder av kokain avsedda för försäljning i sin lägenhet.

Organisatoriska kopplingar och utbredning

Enligt uppgifter fungerade de åtalade som grossister för det grovt kriminella Dalennätverket i nordliga Sverige. Kammaråklagare Fjellström betonade nätverkets välorganiserade struktur och dess kopplingar till andra stora kriminella nätverk i södra Sverige.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg