Sätra lägenhet ledde till flera narkotika- och vapenbrottdomar

Sätra lägenhet ledde till flera narkotika- och vapenbrottdomar

2023-04-10

I augusti förra året fick polisen larm om en misstänkt människorov, som ledde till en husrannsakan i en lägenhet i Sätra, en statsdel i Gävle. Vid husrannsakan i lägenheten hittade polisen utrustning som användes för vägning och förpackning av narkotika. Lägenheten användes också som gömställe för en revolver, som hittades under madrassen i ett av sovrummen.

Som ett resultat av husrannsakan dömdes fyra personer för narkotikabrott. Två av dem befanns dock också skyldiga till grova vapenbrott. Den äldre systern, som var i 30-årsåldern, dömdes för att ha sålt narkotika på stan då det hittades 15 gram med portionsförpackad "synth" när hon greps på rådhuset i Sätra den 9 oktober. Hon dömdes till sex månaders fängelse för narkotikabrott vid två tillfällen, men friades från åtalet för grovt vapenbrott, eftersom det inte kunde bevisas att hon kände till revolvern som förvarades i hennes lägenhet.

19 åringen döms grovt vapenbrott
Däremot dömdes hennes 19-årige lillebror för grovt vapenbrott. Han dömdes även för grov vapenbrott den 17 augusti efter en skottlossning i en gångtunnel mellan Sätra och Lokförargatan, där han själv träffades av två skott. Han dömdes till tre år och tio månaders fängelse. Enligt domen sköt han tillbaka med minst tre skott med en liten pistol, ett vittne har beskrivit hur han såg en liten pistol, nästan "som att det inte var ett riktigt vapen" skjuta. Det stämmer överens med den Browning som beslagtogs i samband med ett gripande i Uppsala en vecka efter skjutningen i tunneln. En liten pistol i kaliber 6,35, knappt större än en handflata.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg