Rysk agent i Sverige släppt inför kommande dom

Rysk agent i Sverige släppt inför kommande dom

2023-10-23

Misstänkt Rysk agent i Sverige släppt från häktet


Stockholms tingsrätt: I en oväntad vändning har tingsrätten i Stockholm beslutat att släppa ur häktet den man i 60-årsåldern som står spionåtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet. Mannen greps under dramatiska omständigheter i Nacka, en förort till Stockholm, för knappt ett år sedan.

Utredningen: Efter gripandet genomförde Säkerhetspolisen, med stöd av Riksenheten för säkerhetsmål, en omfattande utredning. Resultaten av denna utredning ledde till att mannen åtalades i slutet av augusti, misstänkt för både att ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och liknande verksamhet riktad mot främmande makt.

Rysslands inblandning: En av de mest slående avslöjandena under rättegången var åklagarens påstående om mannens djupa kopplingar till den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU. Mannens företag anklagades för att vara en maskerad för att skaffa teknologi och varor från väst som Ryssland inte kunde erhålla öppet på grund av internationella exportregler och sanktioner. Förutom anklagelserna om spioneri mot Sverige, har det framkommit att mannen också kan ha bedrivit verksamhet som skulle kunna skada USA:s nationella säkerhet. Han anklagas för att ha hjälpt Ryssland att identifiera och förvärva kritiska föremål och information.

Domen: Trots den allvarliga karaktären av anklagelserna beslutade Stockholms tingsrätt att mannen inte längre skulle hållas i häkte efter en överläggning. Medan det fortfarande finns många obesvarade frågor, är det klart att tingsrättens dom kommer den 26 oktober, och den kommer att följas noggrant av både nationella och internationella observatörer.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här


Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg