Robin Svärd mördade sin fru Gina Svärd - döms till livstid

Robin Svärd mördade sin fru Gina Svärd - döms till livstid

2024-06-24

Den 6 januari i år mördades 50-åriga Gina Svärd av sin man, Robin Svärd, i deras hem i Vagnhärad. Gina Svärd, som tidigare utsatts för våld av Robin, blev dödligt knivskuren. Nu har tingsrätten dömt Robin Svärd till livstids fängelse för mordet.

Tidigare våld och misshandel

Gina och Robin Svärd hade varit tillsammans i nästan åtta år. Under denna period hade Robin flera gånger anmälts och dömts för misshandel. Vid två tillfällen dömdes han till fängelse, och Gina hade vid minst ett tillfälle trott att hon skulle dö. Trots pågående utredning för misshandel var Robin på fri fot när mordet skedde. Den 6 januari ringde Robin Svärd själv till 112 och meddelade att han trodde att han dödat sin fru. Under samtalet hörs han säga att han tänkte "avliva" henne snart. Vid polisens ankomst var Gina redan död, knivskuren i halsen. Robin hade då en alkoholhalt på 2,14 promille.

Bevis och domen

Robin Svärd erkände att han knivskurit Gina men förnekade brott. En inspelning från mordnatten visar att Gina bad honom att inte röra henne medan han hotade med att döda henne. I förhör hävdade Robin att knivskärningen var en olycka, men tingsrätten fann ingen trovärdighet i hans förklaring. Det fanns inga spår av någon skinksmörgås i köket, där polisen hittade mordvapnet.

Tingsrätten konstaterade att det var ställt utom rimligt tvivel att Robin Svärd dödade Gina genom att orsaka henne dödande skador med en kniv. Han orsakade även skador på hennes nacke, axel och ansikte. Gina Svärd var mamma till tre vuxna barn. Advokat Elisabeth Massi Fritz, som representerade familjen, uttryckte lättnad över domen och beskrev lidandet som stort och plågsamt. I ett uttalande betonade hon att en fällande dom och livstids fängelse var den enda rättvisa utgången.

Tidigare incidenter och eskalering

Gina och Robin Svärd hade flyttat till Vagnhärad 2021 efter att ha varit tillsammans sedan 2016. Redan 2018 kallades polisen till deras lägenhet på grund av misshandel, och Robin dömdes då till villkorlig dom. Vittnesmål beskriver hur Robin blev aggressiv när han drack alkohol och kontrollerade Gina, vilket ledde till hennes ökade isolering.

En granne i Vagnhärad beskrev Gina som vänlig men reserverad och noterade att polisen ofta varit på plats på grund av störningar. Under 2023 eskalerade situationen, och Robin frihetsberövades flera gånger misstänkt för misshandel. Trots detta fortsatte Gina att undvika att medverka i utredningen, vilket ledde till att Robin släpptes på fri fot innan mordet. Martina Valentin Lund, åklagaren som beslutade att Robin skulle släppas, förklarade att alla frihetsberövanden måste vara proportionerliga. Beslutet grundades på en avvägning av brottets allvar, historiken och andra faktorer. Robin Svärd döms nu även för den misshandel han tidigare släpptes fri från.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg