Ridläraren Jerry Jahn

Ridläraren Jerry Jahn

2023-04-25

Jerry Jahns liv - den dömde ridläraren med kriminellt förflutet.

Jerry Jahn, en 59-årig ridlärare från Stockholmsområdet, på 90-talet dömdes han för flera sexualbrott. Rättegång mot honom i ett annat fall inleddes i januari 2014. Enligt åtalet var Jahn för misstänkt för misshandel och olaga hot mot grupp

Rättegången pågick i tre dagar vid Solna tingsrätt, under vilken Jahns fem barn satt på åhörarbänken. Två av Jahns barn vittnade också mot sin pappa och berättade i rätten hur han misshandlat dem.

Läs: Förundersökningsprotokoll för Jerry Jahn

Åklagaren ansåg fallet som en grov misshandel och menade att att slå ett barn betraktas som misshandel. Försvaret menade dock att det eventuella fallet kunde vara ringa misshandel, som i så fall skulle preskriberas eftersom det hade gått två år sedan händelserna.

Jahn och mamman till fyra av hans barn är skilda, men båda bor fortfarande i samma by. I byn finns även en ridskola som de tidigare drev tillsammans, men som sedan en tid tillbaka är skriven på mammans företag.

Anklagelsen för olagliga hot handlar om att Jahn ska ha hotat en granne att "döda hela byn". Grannen tog hotet på allvar och varnade andra grannar, samt Jahns exfru. Försvaret tyckte att saken lät överdriven och Jahns försvarsadvokat hävdade att de hade "konstruerat en kyckling av en fjäder".

Ridläraren Jerry Jahn

Det var inte första gången Jahn var föremål för en rättslig prövning. Under 1990-talet avtjänade Jahn ett två och ett halvt års fängelsestraff för tre brott: sexuellt utnyttjande, sexuellt utnyttjande av minderårig och sexuellt ofredande. Jahn anklagades för sexuella övergrepp på flickor på ett ridläger, men nyckelvittnet drog senare tillbaka sin historia. En pojke som kunde ge Jahn ett alibi för ett av de påstådda övergreppen förhördes aldrig av polisen. En av flickorna som var en central figur under rättegången försökte senare ta tillbaka hennes historia och förhörsledaren hotade att åtala henne för mened om hon tog tillbaka sina uppgifter. Slutligen dömdes Jerry Jahn till två och ett halvt års fängelse. 

 

Oktober 2018 avled ridläraren, Jerry Jahn. 


Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg