Rätten hör vittnesmål i mordmålet Tove - 20-åringen i tårar

Rätten hör vittnesmål i mordmålet Tove - 20-åringen i tårar

2023-03-30

I dag är det andra rättegångsdagen för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.
Förfarandet har varit känslosamt för både de 18-åriga och 20-åriga kvinnorna som är åtalade för mord och brott mot griftefriden.
Enligt åklagaren, Adam Rullman, ska 20-åringen strypt Tove medan 18-åringen höll i hennes armar och sedan har de flyttat Tove gemensamt och gömde kroppen i ett skogsområde utanför Vetlanda. Sedan ska den 20-åriga kvinnan ha tänt eld på kroppen två gånger.

LÄS: Förundersökningsprotokoll

Olika version av de åtalade

Kvinnorna var mycket nära vänner enligt förundersökningsprotokoll, och var med varandra mordnatten men har gett olika versioner av vad som faktiskt hände på mordnatten. 20-åringen har tidigare hävdat att hon dödat Tove av misstag. Men på onsdagsmorgonen bröt 20-åringen ihop i tårar när hon gav sin version av händelserna i rätten. Hon berättar att hon var i badrummet med Tove när Tove tryckte in henne i väggen och hon slog Tove i golvet. Situationen eskalerade när Tove sparkade på henne och de bytte position på golvet. 

– Vi går till sist in i badrummet, jag var stolt över det för det var nyrenoverat. Men Tove säger "här finns inget att se". Jag tänker "jaha, jag var lite stolt över att visa upp det". När Tove går ut... blir det som att hon knuffar in mig i väggen... då så fäller jag Tove till golvet, säger 20-åringen från Vetlanda. 

– Då så sparkar Tove mot mig, då sätter jag mig grensle över henne...

Stänger av min hjärna. 

20 åringen berättar att ett tumult uppstår, Tove får in spark på henne och de ändrar position. 

– Då säger hon "vad fan håller ni på med", sedan tar hon sina händer om min hals... Då sätter jag mina händer kring Toves hals och trycker till. Då rycker Tove till och hostar, så jag sätter mig på knä och sedan bredvid henne, bredvid 18-åringen.

Vidare berättar hos 

– Där stänger min hjärna av, jag fattar inte vad som hände. Efter ett tag, jag vet inte hur länge, det är toktyst. Då ska jag och 18-åringen se om vi känner hennes puls, men jag har aldrig gjort så förut och kan därför inte avgöra hur man känner det. Jag fattade ingenting, säger den 20-åriga åtalade kvinnan

Stryptaget är helt oväsentligt för hennes död.

Försvaret har framfört flera önskemål under rättegången, bland annat att hålla förhandlingen bakom stängda dörrar och låta 18-åringen höras utan andra i rättssalen. Dessa förfrågningar har avslagits hittills.

20-åringens advokat, Clea Sangborn, har ifrågasatt rättsläkarens uttalande som finns i förundersökningsprotokollet om dödsorsaken. Istället för strypning tror Sangborn att Tove kan ha dött av att kräkas efter att ha fallit till marken. Hon menar att Toves position på golvet och alkoholpåverkan kunde ha spelat roll.
– Stryptaget är helt oväsentligt för hennes död, sa Sangborn.
 

Rättegången mot de två misstänkta åtalade för mord och grovt gravfridsbrott inleddes fredagen den 17 mars. 
Efter att åklagaren och försvaret presenterat sina slutpläderingar torsdagen den 31 mars 
beslutade rätten att de misstänkta ska sitta kvar i häkte tills domen avkunnas. levereras den 19 april.

Läs förundersökningsprotokollet om Tove i Vetlanda
Varukorg