Rättegång mot Think Pink inleds - misstänks för grovt miljöbrott

Rättegång mot Think Pink inleds - misstänks för grovt miljöbrott

2024-09-03

Sveriges hittills största rättegång gällande miljöbrott inleddes på tisdagen, med elva personer åtalade för olika former av miljö- och ekobrott i anslutning till återvinningsföretaget Think Pink. Företaget har hamnat i centrum för skandalanklagelser efter misstankar om omfattande illegal avfallshantering. Kammaråklagare Anders Gustafsson, en av tre åklagare i målet, bekräftar att det finns skadeståndsanspråk på totalt 260 miljoner kronor, framförallt från kommuner som tvingats ta bort stora sopberg.

Avfallsdumpning och förfalskade dokument

Enligt åklagarens anklagelser har de åtalade dumpat avfall på flera platser runt om i landet och använt förfalskade dokument för att vilseleda myndigheter, vilket har genererat stora vinster för de inblandade. Anders Gustafsson betonar att den misstänkta verksamheten har pågått under en längre tid och är av en exceptionellt stor omfattning.

Huvudåtalade förnekar brott

Bland de huvudåtalade finns Bella Nilsson, som har bytt namn till Fariba Vancor, samt Leif-Ivan Karlsson. Båda deras försvarsadvokater har valt att inte uttala sig om detaljerna i målet men understryker att deras klienter förnekar samtliga anklagelser.

Thomas Nilsson, tidigare VD för Think Pink fram till 2015, är också en av de huvudåtalade. Hans försvarsadvokat Filip Rydin framhåller att Nilsson inte haft något operativt ansvar för verksamheten under den tidsperiod som åklagaren fokuserar på, 2015 till 2020. Enligt Rydin har Thomas Nilsson endast varit en anställd utan ledande roll eller befogenheter under den aktuella perioden.

Åklagaren yrkar på näringsförbud

Åklagarsidan yrkar på ett tioårigt näringsförbud för de tre huvudåtalade samt ytterligare två personer som är inblandade i målet. De åtalade bestrider dessa yrkanden.

 

Läs: FUP på krimfup.se

Läs: Domar på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg