Rättegång för mord och mordbrand i Tranås inleds

Rättegång för mord och mordbrand i Tranås inleds

2024-04-05

Rättegången mot tre män, misstänkta för att ha dödat en ung man i Tranås genom våld följt av en mordbrand, inleds i fredags.
Händelsen som skakade den lugna småstaden ägde rum i slutet av oktober förra året. De åtalade, varav en frigivits från fängelse strax före dådet, står inför anklagelser om mord och mordbrand.

Bakgrund och Utredning
Enligt utredningen har den drabbade mannen blivit utsatt för en brutal attack med användning av kniv och järnrör av gärningsmännen. Detta ledde till svåra skador, varpå gärningsmännen tände eld på lägenheten för att dölja sitt brott. Trots räddningstjänstens snabba insats kunde mannens liv inte räddas. En närstående vittnar om höga skrik från bostaden under händelsen, vilket antyder omfattningen av skräck den unga mannen upplevde.

Gärningsmännens profil
En av de åtalade, en man i 35-årsåldern, har tidigare dömts för flera brott och beskrivs som särskilt farlig. Denna individ, tillsammans med de två medåtalade, en 19 åring och en 36-årig man nekar till anklagelserna om mord. Dock har den yngste av de tre erkänt sin närvaro i lägenheten under den aktuella tidsperioden.

 

Rättegångens förlopp
Rättegången, som väntas pågå i nästan en vecka, kommer att ge en djupare inblick i omständigheterna kring brottet. Åklagaren Heléne Thomasson understryker att brottet karaktäriseras av särskild hänsynslöshet och råhet, vilket speglar allvaret i de handlingar de åtalade står anklagade för.

– Gärningen har präglats av särskild hänsynslöshet och råhet, säger Heléne Thomasson.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordbranden i Tranås här

Läs: Dom på nätet


Foto: Polisen

Varukorg