Polismän döms till fängelse, ljög om dödshot under ett ingripande

Polismän döms till fängelse, ljög om dödshot under ett ingripande

2024-02-09

Två polismän blir kallade på ett larm i Landskrona
I mars 2021 blev två poliser i tjänst kallade på ett larm i Landskrona med avsikt att gripa en kraftigt berusad man. Det var mannens flickvän som hade larmat polisen, då mannen hade låst ute henne och barnen. Kvinnan hade skrivit till sin granne som släppte in dom i deras bostad så länge.
Kvinnan förklarade också att mannen inte var arg eller hotfull men att hon behövde hjälp att ta sig in i sin bostad för att ha sina saker till henne och barnen.
Innan polisen åkte på larmet förklarade de för kvinnan att detta egentligen var ett ärende för socialtjänsten och att hon skulle vända sig till dom. Men efter ett tag väljer de båda polismännen att åka på larmet ändå, båda två var relativt nyutbildade poliser och den ena hade bara hunnit vara polis i dryga fyra månader.


Poliserna påstod att mannen dödshotat dom
Mannen hade inte begått något brott så när polisen kommer till platsen vägrar han att öppna dörren för dom. Från ledningscentralen är polisoperatören noga med att förklara för poliserna att de inte kan gå in i bostaden, heller inte kasta ut den berusade mannen då han står skriven på adressen och det är hans bostad.
Efter 20 minuter bankande och ropande fram och tillbaka beslöt sig de båda poliserna att med tvång ta sig in i bostaden, en ruta krossades och polisen använda OC-spray rakt ansikte på mannen genom den krossade rutan.
Poliserna fortsatte aggressivt spraya mannen med OC-spray trots att mannen låg ner på golvet och lydigt lydde polismännens order.
Enligt förundersökningen och polisens utredning dunkade den ena polisen även mannens huvud hårt i golvet. De satte sedan handfängsel på honom och tog med honom till arresten.
Polisen motiverade sitt agerande med att mannen hade uppvisat ett mycket hotfullt beteende och att mannen ska ha dödshotat de båda poliserna.  


Övervakningsfilm avslöjar att poliserna ljög om ingripandet
De avgörande bevisen i målet kom fram när övervakningskameran i mannens bostad tömdes och lämnades in som bevis. Kameran som var installerad i mannens bostad tillförde information till polisens utredning.
På övervakningsfilmen fångades polisernas aggressiva gripande av mannen där det tydligt framgår av ljudupptagningen att polismännen ljuger för att rättfärdiga deras felaktiga och olagliga ingripande. På filmen hör man poliserna säga till varandra att de får hitta på att mannen ska har varit aggressiv, hotfull och även dödshotat dom.
Utöver fängelsedomen på ett år dömdes också poliserna till att betala över 100 000 kronor i skadestånd till den drabbade mannen. Poliserna skulle egentligen enligt lagstandard få ett och ett halvt års fängelse men eftersom de båda två polismännen blev av med sina jobb så avgjorde domstolen att ett års fängelse var rättvist tillsammans med skadeståndet. 


 


 Förundersökningar för direkt nerladdning  ♦  Uppdaterade med aktuella brottmål 

Varukorg