Polisman döms för misshandel under hastighetskontroll

Polisman döms för misshandel under hastighetskontroll

2024-04-09

En polis från Västerås har dömts av hovrätten för misshandel av en bilist i samband med en hastighetskontroll. Efter domen i tingsrätten, som nu blivit fastställd av hovrätten, står polismannen inför risken att avskedas från sin tjänst.

Incidenten inträffade när en bilist, efter att ha blivit stoppad för hastighetsöverträdelse, öppnade sin bildörr och ifrågasatte polismannens agerande. Polismannen svarade med att brotta ner föraren och applicera kraft genom att trycka sitt knä mot mannens huvud. Denna åtgärd upprepades även på sjukhuset, dit bilisten fördes för att ta blodprov, vilka senare visade att inga droger fanns i hans system.

Tingsrätten bedömde polisens handlingar som misshandel och dömde honom till 50 timmars samhällstjänst, ett beslut som polismannen genom sin advokat Johan Eriksson meddelat att de avser att överklaga.

I rätten framkom att polismannen ansåg våldet vara befogat på grund av bilistens påstådda uppkäftighet och motstånd. Han uttryckte även en rädsla för att bli attackerad av bilisten. Dock visade filmbevis från händelsen inte något motstånd från förarens sida, något polismannen menar inträffade efter det filmade skedet.

Svea hovrätt har nu bekräftat tingsrättens dom, vilket enligt polisens personalansvarsnämnd leder till att polismannen förväntas bli avskedad.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Dom på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg