Polisfynd i Vårberg - vapen och 1,4 miljoner i bordsben

Polisfynd i Vårberg - vapen och 1,4 miljoner i bordsben

2024-02-17

I en dramatisk utveckling som låter som tagen ur en kriminalroman, avslöjade en polisräd i ett hem i Vårberg, söder om Stockholm, dolda tillgångar och vapen, vilket ledde till en fängelsedom för en man i 45-årsåldern. Mannen, som nu dömts för grovt penningtvättbrott och grovt vapenbrott, hade använt sitt hem som ett lager för både kontanter och olagliga vapen.

Polisens upptäckt
Det var polisens spaningsarbete som först väckte misstankar när mannen sålde ovanliga föremål på en loppmarknad i Vårberg. Detta ledde till en djupare granskning av mannens aktiviteter.I ett garage tillhörande mannen fann polisen ett dubbelpipigt hagelgevär, ett cylinderrepetergevär och en stor mängd ammunition, gömda i en sopsäck.

Vidare fynd i bostaden
Ytterligare sökningar i bostaden avslöjade en skarpladdad pistol dold bakom en tavla, en startpistol som kräver tillstånd, pepparsprej och ammunition. Förutom vapnen hittades 140 000 kronor i kontanter, guldsmycken och flera märkesklockor, varav några var gömda i grytvantar.

Kontanter gömda i bordsben
Den mest anmärkningsvärda upptäckten gjordes dock när specialtränade hundar fann 1,4 miljoner kronor i kontanter, noggrant ihoprullade och dolda inuti bordsbenen på ett matbord. Dessa kontanter var märkta med mannens dna.

Mannens försvar
Mannen hävdade att pengarna kom från en fastighetsaffär i Bagdad och att han hade hittat pistolen gömd bakom en tavla i en sopcontainer. Han beskrev sin inblandning i loppmarknaden som en hobby.

Ekonomisk bakgrund
Trots att mannen påstod sig leva på socialbidrag och bostadsbidrag, samt hjälp från sin bror, tyder de upptäckta tillgångarna på en annan verklighet. Mannen hade också skulder hos Kronofogden och CSN.

Rättsprocess och dom
Efter en dom på två och ett halvt års fängelse i tingsrätten överklagade mannen utan framgång. Hovrätten har nu bekräftat tingsrättens beslut, vilket innebär att mannen måste avtjäna sitt straff för de grova brotten.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg