Polisen använde en vanlig metod där riktiga vapen byts ut mot attrapper för att gillra fällor för misstänkta gärningspersoner. En tidigare dom i Högsta domstolen kritiserades som ett bakslag för metoden, men nu har en 18-åring dömts i ett liknande fall av hovrätten.
Sommaren 2023 fick polisen ett tips om misstänkta aktiviteter i ett skogsområde i Västerås. Vid en undersökning hittade en hundförare en halvautomatisk pistol gömd i en bergsskreva. Polisen ersatte vapnet med en attrapp och installerade en hemlig kamera för att övervaka platsen.
Senare samma dag fångades en då 17-årig pojke och två oidentifierade personer på kamera vid gömstället. Bilderna visade pojken peka mot platsen där pistolen hittades, men han rörde aldrig attrappen. En av de andra personerna plockade upp vapnet och undersökte magasinet.
Pojken nekade till brott och hävdade att han besökte platsen för att hämta narkotika som han köpt. Han kunde inte förklara varför hans dna hittades på vapnet, men menade att det kunde härröra från en tidigare kortvarig hantering av ett vapen.
Tingsrätten friade honom i somras med motiveringen att det inte var bevisat att han haft rådighet över vapnet eller placerat det på platsen. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning och dömde honom för grovt vapenbrott.
Enligt hovrätten visade bevisen att pojken kände till vapengömman och hade möjlighet att hämta pistolen innan den byttes ut mot en attrapp. Rätten ansåg också att hans förklaring om narkotika var osannolik och lämnade den utan avseende. Eftersom han var 17 år vid brottstillfället döms han till sju månaders ungdomsövervakning.
Polisen använder sig återkommande av metoden att ersätta vapen med attrapper. I ett tidigare fall 2023 friades dock två personer efter en HD-dom som slog fast att brottet försök till vapenbrott inte var tillämpligt i det sammanhanget. Den aktuella hovrättsdomen markerar därmed en ny utveckling i rättspraxis kring dessa fall.
Läs: Domen om fallet på krimfup.se
Läs: FUP om fallet på krimfup.se
Foto: Polisen