Polis visade könet för butiksanställda – avskedas

Polis visade könet för butiksanställda – avskedas

2024-03-20

En polisman har döms för att ha visat sitt kön för personal i två olika butiker under en shoppingrunda i ett köpcentrum. Enligt uppgifter från åtalet involverade incidenterna att mannen visade sin underkropp för kvinnlig personal när han provade byxor. Trots anklagelserna har Polisens Personalansvarsnämnd beslutat att mannen kan behålla sitt arbete om han endast fälls för en av anklagelserna.

Händelserna ägde rum förra sommaren i Eskilstuna där polismannen, under sin ledighet, besökte en klädaffär för att prova olika jeans. Personal i butiken vittnar om att mannen uppträdde misstänkt och inte visade någon verklig intention att köpa kläderna han provade. Vid flera tillfällen ska han ha blottat sig när personalen hämtade fler byxor till honom.

Efter incidenten i den första butiken anmäldes en liknande händelse i en annan butik inom samma köpcentrum. Enligt en annan kvinnlig anställd blottade mannen sig även för henne. Detaljerade vittnesmål beskriver hur mannen exponerade sitt kön och vid ett tillfälle bar byxor på ett sådant sätt att konturerna av hans könsorgan var synliga.
I förhör säger polisenmannen att han inte medvetet visat könet samt att han hade byxor på sig. 

- XX förklarade att varje gång som säljaren kom så frågade hon hur byxorna satt och då öppnade han upp och vred och vände sig, tittade i speglar och ibland gick han även ut och gjorde detsamma utanför provrummet. Han hade alltid byxor på sig när han drog undan draperiet.

Polismannen har nekat till anklagelserna och förklarar att han inte bar underkläder under händelsen, vilket han uppger är vanligt för honom under sommarmånaderna. Han har också hävdat att han inte var medveten om att personalen kunde se honom naken.

Polisens personalansvarsnämnd har gjort en preliminär bedömning att om polismannen döms för ett av fallen av sexuellt ofredande kommer han inte att avskedas. Skulle han dömas för bägge brotten så skulle han avskedas, vilket han nu gör. Bedömningen baseras på utfallet av rättsprocessen och specificerar att en fällande dom för flera anklagelsepunkter skulle leda till avsked. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg