Polis i Norrtälje döms för tjänstefel

Polis i Norrtälje döms för tjänstefel

2024-07-09

Polis i Norrtälje dömd för tjänstefel

En polis i Norrtälje har dömts till 50 dagsböter, totalt 25 000 kronor, för tjänstefel. Tingsrätten fann det bevisat att polismannen hade erbjudit att "dra ett streck" över brottsmisstankar mot en man i 30-årsåldern, i utbyte mot att mannen drog tillbaka en polisanmälan i ett annat ärende.

Erbjudande om att stryka brottsmisstankar

Under ett telefonsamtal i mars 2023 kontaktade den dömda polismannen 30-åringen och föreslog att han kunde "dra ett streck" över en tidigare anmälan om olovlig körning, om 30-åringen drog tillbaka sin anmälan i ett annat fall där han var målsägande. Att en polis erbjuder sig att stryka brottsmisstankar i utbyte mot en motprestation är ovanligt och kallas "plea bargaining".

– Mig veterligen är det här den första tjänstefelsdomen där en utredningsledare/förundersökningsledare döms för att ha ägnat sig åt något som liknar "plea bargaining", säger chefsåklagare Nicklas Englund.

Frångått sina arbetsuppgifter

Polismannen ringde även till 30-åringens försäkringsbolag i sin yrkesroll och uppgav att det fanns ett vittne till en trafikolycka där 30-åringen varit inblandad, vilket kunde påverka försäkringsärendet.

– Det är uppenbart att polismannen har frångått sina normala arbetsuppgifter. Mig veterligen är det här den första tjänstefelsdomen även gällande detta, säger chefsåklagare Nicklas Englund.

Polis får behålla sin tjänst

Trots domen för tjänstefel kommer polismannen att få behålla sin tjänst, enligt ett tidigare yttrande från Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Krimfup

Varukorg