Polis åtalad för bedrägeriförsök vid Ica-självscanning

Polis åtalad för bedrägeriförsök vid Ica-självscanning

2024-01-05

I Visby har en har en stöld på Ica butiken lett till åtal mot en polisanställd. I oktober rapporterades att en polis självscannade en sallad till ett pris som var 90 kronor lägre än det faktiska priset. ”Agerandet kan antas medföra att allmänhetens förtroende för polismyndigheten skadas allvarligt”, skriver åklagaren i åtalet.

Den aktuella händelsen inträffade den 12 oktober när poliskvinnan besökte en Ica-butik i Visby. Vid självscanningen upptäcktes att streckkoden på salladen inte motsvarade dess rätta pris. Åtalet, som först rapporterades av Hela Gotland, påstår att priset på etiketten var cirka 90 kronor lägre än det borde vara.

Denna incident sammanfaller med ett försvarstoppmöte i Visby, vilket innebar en ökad polisnärvaro på ön. Åklagaren framhäver i stämningsansökan att agerandet kan ses som försök till bedrägeri, särskilt eftersom brottet begicks medan hon bar sin polisuniform. Detta, enligt åklagaren, utgör ett allvarligt missbruk av hennes ställning och minskar risken för att bli upptäckt.

En anställd från Ica-butiken kommer att vittna under rättegången. Vittnesmålet förväntas bekräfta att det inte fanns någon annan streckkod på salladsburken och att den anställdes reaktion påverkades av poliskvinnans uniform. Poliskvinnan har erkänt händelseförloppet men förnekar att hon begått något brott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

 

Varukorg