Piratsändare dömda: Fängelse och 200 miljoner i skadestånd

Piratsändare dömda: Fängelse och 200 miljoner i skadestånd

2023-10-13

Första domslutet för grovt upphovsrättsbrott: Två personer döms

Två personer i Gävle-trakten har tjänat betydande pengar genom att distribuera piratsändningar från stora tv-bolag. Vid en husrannsakan av deras bostäder gjordes anmärkningsvärda fynd, inklusive whisky till ett värde av en miljon kronor och 47 guldtackor. I domstol har duon nu blivit dömd till ett straff på två år och sex månader i fängelse. Dessutom måste de betala skadestånd på närmare 200 miljoner kronor.

Efter mer än tre års väntan har den första domen för grovt upphovsrättsbrott äntligen kommit. Två individer har nu dömts till fängelsestraff för att ha illegalt sänt tv-kanaler över internet via ett omfattande IPTV-nätverk. Patent- och marknadsdomstolen har fastställt att verksamheten var systematisk och yrkesmässig, vilket ledde till betydande ekonomisk vinning.

För över tre år sedan infördes en ny brottsrubricering för grovt upphovsrättsbrott, och först nu har den första domen fallit. Två personer har blivit dömda till fängelsestraff för att ha bedrivit ett omfattande illegalt IPTV-nätverk, som möjliggjorde tv-sändningar över internet. Patent- och marknadsdomstolen har fastslagit att verksamheten var systematisk och yrkesmässig, och att den genererade betydande ekonomisk vinning.

Domen, som baserar sig på brott mot upphovsrättslagen och grovt upphovsrättsbrott, innebär att de två individer som döms kommer att tillbringa två år och sex månader i fängelse. Utöver detta åläggs de även att betala skadestånd till tre målsägande tv-bolag, vilket sammanlagt uppgår till 195 miljoner kronor.

Anna Ginner, en senior åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, understryker vikten av detta domslut och hur det markerar första gången där grovt upphovsrättsbrott definieras i detalj. Särskild hänsyn togs till det stora antalet kunder som var kopplade till nätverket i detta fall.

Den nya brottsrubriceringen för grovt upphovsrättsbrott infördes delvis på grund av observationer av en växande och industriell intrångsverksamhet. Straffskalan för grovt upphovsrättsbrott varierar nu från ett minimistraff på sex månader i fängelse till ett maximalt straff på sex år.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om IPTV här

 

Foto: Polisen

Varukorg