Pensionerad läkare lurad på 50 miljoner i bedrägerihärva

Pensionerad läkare lurad på 50 miljoner i bedrägerihärva

2024-05-01

Flera personer dömda för grova brott, en kommunanställd frikänd i rättegången

En pensionerad läkare blev lurad på 50 miljoner kronor av en tidigare patient och dennes familj, vilket ledde till att fem personer nu dömts för grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Den långa bedrägerikedjan startade 2016 och involverade påhittade affärsplaner om bilimport från USA.

År 2016 gick läkaren med på ett affärsförslag från två huvudåtalade personer inom familjen om att importera 36 bilar för försäljning i Sverige. Trots löften och initiala investeringar, levererades aldrig några bilar. Istället presenterades den pensionerade läkaren för en rad fiktiva händelser och missöden som krävde ytterligare ekonomiska insatser, bland annat påståenden om att en huvudaktör hade försvunnit till Dubai och inblandning av en gammal KGB-agent med påstådda kopplingar till Vladimir Putin.

Under processen som följde har pengarna istället använts för lyxkonsumtion som dyra bilar, resor och fastighetsköp. En kvinna anställd av Malmö stad för romsk inkludering, åtalades men frikändes för penningtvätt i samband med dessa fastighetsköp. Trots att hon mottog över sju miljoner kronor genom de kriminella aktiviteterna, fann tingsrätten inte tillräckliga bevis för att hon borde ha insett pengarnas ursprung.

De fem övriga åtalade dömdes för över 100 grova bedrägerier och 30 penningtvättbrott. Den familjemedlem som dömdes till det längsta straffet, fem år i fängelse, ska även betala nästan hela summan tillbaka i skadestånd till den drabbade läkaren. Samtliga dömda har nekat till anklagelserna.


Läs: Domen på nätet

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg