Pappa åtalad för mord på sin nioåriga son i Södertälje

Pappa åtalad för mord på sin nioåriga son i Södertälje

2024-05-02

En man i 45-årsåldern har åtalats för mord på sin son i Södertälje, efter att ha erkänt att han ströp pojken till döds en måndagsmorgon i januari. Händelsen inträffade i familjens bostad, en dag då pojken var hemma från skolan på grund av studiedag.

Enligt förundersökningsprotokollet och pappans egen utsago under polisförhör, hade han funderat på att skada sin son i flera månader innan incidenten. På morgonen när hustrun hade gått till arbetet, gick mannen in till sin son som då låg och sov. Efter att ha betraktat sin son i tio minuter började han strypa pojken.

När pappan temporärt släppte sitt grepp, frågade pojken vad han hade gjort för fel och uttryckte sin kärlek till sin far, varpå pappan fortsatte sin handling. Strypningen pågick i totalt 15–20 minuter.

Efter att pojken blev livlös, väntade pappan några minuter innan han kontaktade polisen via deras växelnummer 114 14 och erkände då gärningen. Han uppgav även under förhör att han känt sig psykiskt instabil och beskrev sig själv som "galen".

Pojken, som av lärare beskrivits som glad och intelligent, fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Han hade en nära relation med sin mor och var aktiv med intressen som schack och läsning. Kvällen innan sin död pratade han med sin mor om att låna nya böcker från biblioteket.

Händelsen har väckt stor sorg i familjen och samhället, och mamman uttryckte djup ånger över att inte ha tagit pojken med sig den dagen. Hon kritiserar även indirekt skolan för att vara stängd och frågar sig hur snabbt räddningstjänsten kunde ha agerat om de varit informerade tidigare.

Mannen är nu åtalad för mord och väntar på rättegång.

Läs: Förundersökningsprotokollet om mordet här

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg