Örebro: 5 åtalas för grovt vapenbrott

Örebro: 5 åtalas för grovt vapenbrott

2023-06-10

Vapenbrott i Örebro: Unga män åtalade för grova brott


Åtalad för vapenbrott efter att mobiltelefonbilder läckts ut till polisen. 

Fem unga män i Örebro åtalas för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Det som dock gör detta åtal särskiljande är det ovanliga tillvägagångssättet, som avviker från det typiska beroendet av fysiska anfall, enligt förundersökningsledaren Elisabeth Anderson.

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Filmer och fotografier som bevis

Elisabeth Anderson avslöjade i ett pressmeddelande att utredningen utvecklades genom en jämförelse av filmer och fotografier som upptäckts på de misstänktas telefoner med bevis från andra relaterade fall. Denna innovativa metodik har bidragit till att åtal har väckts mot de åtalade personerna.

Skarpladdade pistoler och ammunition hittades

Bland de anklagelser som de fem männen står inför är innehav av två skarpladdade pistoler, kompletta med tillhörande magasin och ammunition, i en bostad belägen i Örebro. Denna upptäckt utgör en avgörande komponent i den mångfacetterade åtalsprocessen.

De påstådda brotten har skett inom gängmiljö, närmare bestämt i Örebros Adolfsbergsdistrikt. Kopplingen till ett kriminellt nätverk ökar svårighetsgraden och åklagaren menar på att det fanns risk att att vapena skulle komma till användning i en gängmiljö. 

Fem personer, alla i 20-årsåldern, åtalades på fredagen för grovt vapenbrott. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Polisen

Varukorg