Ordningsvakt bet av örat på gäst - döms till fängelse

Ordningsvakt bet av örat på gäst - döms till fängelse

2024-03-09

Under tumultartad nyårsafton utanför en krog i Kungsträdgården eskalerade en dispyt mellan två ordningsvakter och två gäster till våld, resulterande i att en vakt bet av örat på en 27-årig gäst. Händelsen har lett till en fängelsedom på två år för den inblandade vakten, som även ska betalat skadestånd på 118 749 kronor till 27-åringen.

Konflikten som eskalerade

Konflikten initierades vid en bar i Kungsträdgården, där två vänner försökte lämna in sina ytterkläder i garderoben men nekades av ordningsvakterna på grund av att garderoben hade stängt för kvällen. Situationen, som snabbt blev spänd, eskalerade ytterligare när de två männen beslutade sig för att lämna baren, vilket ledde till en konfrontation med vakterna vid utgången.

Händelseförlopp och rättegången

En av vakterna, en man i 40-årsåldern, framstod som särskilt aggressiv enligt vittnesmål, vilket bidrog till en fysisk konfrontation. En film från händelsen visar hur vakten och 27-åringen brottas på trottoaren, en kamp som slutade med att 27-åringens öra avbitades. Ordningsvakten har under förhör förklarat att han agerade i självförsvar efter att ha blivit slagen och förlorat sina glasögon, vilket gjorde honom desorienterad.

Dom och påföljd

Trots ordningsvaktens påståenden om självförsvar fann tingsrätten tillräckliga bevis för att döma honom för grov misshandel. Domen grundades delvis på ett rättsläkares utlåtande som styrkte att örat hade bitits av. Domen innebär inte bara fängelsestraff utan också ett betydande skadestånd till offret för de bestående fysiska och psykiska skadorna.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg