Olof K Gustafsson häktad i Spanien - misstänks för flera brott

Olof K Gustafsson häktad i Spanien - misstänks för flera brott

2023-12-20

Den svenske företagsledaren Olof Gustafsson, mest känd för sitt arbete med Escobar Inc, och kontroversiella uttalande på sociala medier har nyligen häktats i Spanien. Gustafsson, som kommer från Ekerö har blivit en kontroversiell figur. Hans offentliga framträdanden inklusive en dokumentär på SVT och medverkan i podcasts på olika plattformar har genererat diskussioner. I dessa framträdanden har Gustafsson framställt starka åsikter som har tolkats av vissa som representativa för en maskulin och kontroversiell världsbild.

Häktad för brott
Gustafsson tillsammans med Pablo Escobars bror Roberto Escobar, har lett Escobar Inc och blivit känd för att förvalta Escobars varumärke. Men nu befinner Olof K Gustafsson sig i en rättslig situation, häktad i Spanien på misstankar om bland annat smuggling, grov penningtvätt, urkundsförfalskning, bedrägeri och deltagande i en kriminell organisation inriktad på illegal konsthandel.

Händelsen inträffade den 4 december då den spanska polisen slog till mot hans bostad i Marbella. Polisen genomförde en grundlig husrannsakan och beslagtog flera föremål, inklusive klockor, smycken och elektroniska enheter.

Anklagelser och försvar
Spanska myndigheter och det amerikanska skatteverket har framfört allvarliga anklagelser mot Gustafsson, bland annat att han lurat människor på mobiltelefoner. Gustafssons advokat, Federico Moglia Abogado, hävdar dock att problemen med leveranserna berodde på coronapandemin och att det inte rör sig om bedrägeri.

En diskussion pågår nu om möjligheten att utlämna Gustafsson till USA, något hans advokat starkt motsätter sig. Han betonar att Gustafsson är svensk medborgare och bor i Spanien, och att frågan snarare är civilrättslig än straffrättslig.

Svenska UD:s Inblandning
Svenska UD har bekräftat att en man i 30-årsåldern har frihetsberövats i Spanien och att de arbetar med fallet, men de har inte gett ytterligare detaljer på grund av konsulär sekretess.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Svt, Krimfup.se 

Varukorg