Oenig hovrätt ändrar livstidsdomen för mordet på Jeanette

Oenig hovrätt ändrar livstidsdomen för mordet på Jeanette

2023-04-01

Jeanette Bergström, 61, från hudiksvall hittades död i sitt hem förra året, svårt misshandlad med tio brutna revben, svåra skallskador, en skadad ryggmärg och blåmärken över hela kroppen. Hennes sambo, Mikael Eriksson, 52, dömdes till livstids fängelse för mord, samt fyra fall av misshandel och grovt olaga tvång. Nu har dock hovrätten sänkt Mikael Erikssons straff, och dömt honom för synnerligen grov misshandel till sju års fängelse.

Mikael Eriksson förnekade alla brott och överklagade sitt ursprungliga livsstidsdom från tingsrätten. Hovrätten kom fram till att det inte rådde någon tvekan om att Mikael Erikssons våld orsakat Bergströms död och konstaterade att våldet var så allvarligt att hon även om hon hade överlevt kunde ha fått mycket allvarliga bestående skador. Trots detta fann inte hovrätten tillräckligt med bevis för att stödja åtalet om mord, vilket ledde till det sänkta straffet.

Oenig hovrätt
Medan Sambon, Eriksson ursprungligen dömdes att betala skadestånd till Bergströms fem barn och kvarlåtenskap, avslog hovrätten detta krav eftersom Eriksson inte dömts för vållande till hennes död. Sambon döms även för tre fall av misshandel i stället för fyra och olaga tvång i stället för grovt olaga tvång. Trots hovrättens beslut var det några ledamöter som inte höll med om domen. En ledamot yrkade på att dömas för mord medan en annan ledamot förespråkade både extremt grov misshandel och grovt vållande till döden för en annan.

Våldet i förhållandet
Jeanette Bergström och Mikael Eriksson har haft ett förhållande sedan 2018 som snabbt blev fysikt, och många i hennes närhet blev vittne till hennes växande rädsla, inklusive barn, vänner, grannar och arbetskamrater som vittnade under utredningen. Trots försök från hennes barn och en granne som vittnade i mordrättegången mot sambon, Mikael Eriksson att avsluta förhållandet stannade Jeanette kvar i förhållandet tills det kulminerade i hennes död.
Under helgen hölls det en manifestation för att hedra Jeanette och och för att kräva rättvisa för kvinnor. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg