Nytt sakkunnigt vittne begärt i Vetlanda mordmål

Nytt sakkunnigt vittne begärt i Vetlanda mordmål

2023-05-14

Bakgrund: Mordet på Tove Vetlanda


I ett brutalt mordfall dödades 21 åriga Tove från Vetlanda, och två unga kvinnor dömdes skyldiga till mordet. Tingsrätten slog fast att Johanna Leshem Jansson, 20, hade strypt Tove till döds, medan Maja Hellman, 18, höll i Toves armar. Rätten kom fram till att Tove dog till följd av strypning – en process som var både utdragen och smärtsam.Båda kvinnorna dömdes till livstidsfängelse för mord.
Johanna Leshem Janssons advokat, Clea Sangborn, tror dock att Tove dog till följd av att hon andades in sin egen kräkning.

Läs: Allt om Mordet på Tove, 21 i Vetlanda

Expertvittne begärts


Johanna Leshem Janssons advokat, Clea Sangborn, har kallat på ett nytt sakkunnigt vittne, Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, för att göra ett nytt uttalande i hovrätten. Däremot vill åklagaren att sakkunnigvittnet ska lämna ett skriftligt utlåtande innan förhandlingarna, vilket kan bli svårt för Johanna Leshem Jansson, som saknar ekonomiska möjligheter att betala för ett utlåtande.

Möjlig fördröjning av hovrättsförhandling


Det har kommit nya uppgifter som kan innebära att den planerade hovrättsförhandlingen kan komma att flyttas fram. I ett svar på advokaternas överklagande angående livstidsstraffen mot Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman skriver åklagare Adam Rullman att utredningen kan behöva kompletteras. Rättsläkaren Anders Eriksson, som Johanna Leshem Janssons advokat kallat som vittne, ska in den 1 juni. Efter att åklagaren tagit del av yttrandet kan han behöva besluta om nya utredningsåtgärder. Därför kan det bli svårt att hålla rättegången som planerat den 12-15 juni.

Toves familj överklagar

Utöver livstidsdomen för Johanna och Maja har även Eksjö tingsrätt beslutat om skadestånd. Maja Hellman dömdes att betala 130 000 kronor i skadestånd till Toves fem anhöriga och Johanna Jansson dömdes till 110 000 kronor. I överklaganden som Toves familj och pojkvän lämnat in begär de att Göta hovrätt ska höja skadeståndet så att 20-åringa Johanna får betala lika mycket som Maja Hellman. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg