Nu åtalas de 13 männen för inblandning i mordet i Södertälje

Nu åtalas de 13 männen för inblandning i mordet i Södertälje

2023-11-05

Sköts till döds på promenad med en vän - Tros vara en felskjutning

Åklagaren har väckt åtal mot 13 personer i huvudsak för mord, försök till mord, grovt vapenbrott, grovt skyddande av brottsling och underlåtenhet att avslöja mord. En man i fyrtioårsåldern sköts till döds i Ronna på Enhörnaleden den 1 oktober 2022. Han sköts när han var på promenad med en vän, skytten dök plötsligt upp på en elcykel och sköt mannen som träffades med två skott varav ett i huvudet och ett i bröstet. Skjutningen tros vara en hämndskjutning för ett mord som skedde dagen innan i Södertälje. Utredningen visar också på att den 41-åriga mannen inte ska ha haft något med gängkonflikten att göra och att skytten tros har skjutit fel man. Istället pekar allt på att mannen som sköts ihjäl är helt oskyldig och inte alls inblandad i något gängkrig.

Motivet - Hämnd och konflikt mellan Södertäljes kriminella grupperingar

Enligt utredningen var brotten som skedde en del av en pågående konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje. Konflikten mellan de två grupperingarna har eskalerat och lett till en våldsspiral där brott begås som en form av avrättning för att markera territorium. Polisen intensifierade sin närvaro i Södertälje och åtal har väckts för att lagföra de ansvariga för brotten.


Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Mordvapnet, chattar och övervakningsbilder

Ett år efter mordet på den 41-åriga mannen i Ronna har en omfattande samling bevis lett fram till åtal som pekar på de åtalades skuld. Bland bevisen finns den misstänkta skyttens DNA hittat på mordvapnet, chattar som ger ytterligare stöd till åklagarens fall och övervakningsbilder påvisar de misstänktas närvaro i närheten av brottsplatsen. Dessa bevis tillsammans bildar en stark grund för åtalet mot de misstänkta. Skottlossningen var den fjärde på en vecka i Södertälje.

 

Läs: Förundersökningsprotokollsprotokoll om mordet i Ronna här

 

Foto: Polisen

Varukorg