Nobel döms till livstid för mordet i Tullinge

Nobel döms till livstid för mordet i Tullinge

2024-03-26

19-åring Dömd till Livstid för Mord i Tullinge

I en dom som markerar slutet på ett uppmärksammat rättsfall, har 19-årige Nobel Girmay Yohannes dömts till livstids fängelse för mordet på en 47-årig man i Tullinge, strax söder om Stockholm. Händelsen, som skakade det lokala samhället, inträffade i offrets hem den 2 mars förra året.

Den avlidne, identifierad som Serdar, var inte involverad i någon kriminell verksamhet. Däremot hade hans son, en 26-åring, tidigare varit föremål för rättsliga åtgärder i samband med en skjutning i Uppsala, men frikändes senare av hovrätten.

Utöver morddömet, fanns Yohannes också skyldig till stämpling till mord och ringa narkotikabrott. Rådmannen Peter Grym betonade gärningens särskilda hänsynslöshet i sitt uttalande och underströk att offret inte hade någon direkt koppling till den bakomliggande konflikten som ledde till mordet.

Ytterligare domar i samma fall

Samtidigt dömdes en 20-åring till tre år och tre månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling, medhjälp till penningtvättsbrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott. En 18-årig man fick ett år och två månaders fängelse för liknande brott, medan en 24-årig man dömdes till två års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Planeringen bakom mordet

Evidens presenterad under rättegången inkluderade chattkonversationer som visade hur Yohannes planerade mordet. Utredningen knöt även Rawa Majid till brottet, som fortfarande är häktad i sin utevaro för misstanke om medhjälp till mordet. Enligt åklagaren Mikael Carlsson var motivet hämnd för tidigare våldsbrott.

Chattar avslöjade även hur Majid hade direktkontakt med Yohannes både före och efter mordet, och gav instruktioner om förberedelserna, inklusive information om en bil och placeringen av vapen.

Mordet Utfört för Pengar

Yohannes, som nekat till anklagelserna, uppges ha erbjudits 250 000 kronor för att utföra mordet, med specifika instruktioner om vem offret var och var han bodde.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här


Foto: Polisen

Varukorg