NMR-aktivisten Tobias Malvå döms för hatvideo på Instagram

NMR-aktivisten Tobias Malvå döms för hatvideo på Instagram

2023-10-31

Nordiska motståndsrörelsens (NMR) aktivisten, Tobias Malvå, 48 år, har nyligen dömts av tingsrätten för två fall av hets mot folkgrupp, varav ett anses vara av ringa karaktär. Domen grundar sig på två videoklipp som Malvå delade på Instagram under perioden januari till mars 2021. I det första klippet presenterade Malvå en svart docka med en snara omkring halsen, användande nedsättande språk för att beskriva den. I samma klipp utförde han också en Hitlerhälsning och uttalade frasen ”Hell seger”. Det andra klippet visade ett hakkors, vilket rätten bedömt som en ringa form av hets mot folkgrupp.

Lång historik inom nazistmiljön

Tobias Malvå, känd som en nazistveteran, har varit aktiv inom den svenska nazistmiljön sedan 1990-talet. Han har bland annat engagerat sig i Nationalsocialistisk front och under de senaste åren varit en del av Nordiska motståndsrörelsen.

Förnekade brottet men erkände händelseförloppet

Vid polisförhör valde Malvå att inte besvara frågor angående videoklippen. Även om han under rättegången erkände själva händelseförloppet, förnekade han brottet, argumenterande med att han inte haft uppsåt att begå något brott.

Tidigare domar och påföljder

Malvå har en tidigare historik av brott registrerade i belastningsregistret. Han dömdes 2020 för 35 fall av hets mot folkgrupp och 2021 för grov skadegörelse av romska minnesmärken. Rätten beslutade att den påföljd Malvå dömdes till 2021 även ska gälla för de nyligen åtalade brotten. Som ett resultat av detta beslutades det att han ska fortsätta med skyddstillsyn. Utöver detta beslutade rätten att, med tanke på Malvås ekonomiska situation, han ska återbetala 5 000 kronor i advokatkostnader till staten.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll (FUP) om Tobias Malvå här

 

Foto: Polisen

Varukorg