Muthärva avslöjad: 13 åtalade för mutor i bilinspektionsföretag

Muthärva avslöjad: 13 åtalade för mutor i bilinspektionsföretag

2023-05-21

Utbredd mutor avslöjad på Bilprovningsfirma i Uppsala

Ett chockerande fall av omfattande mutor har uppdagats hos ett framstående bilprovningsföretag som är verksamt i Uppsalaområdet. Tretton personer åtalas nu för denna korruptionsskandal. 

En av nyckelpersonerna i denna korruptionsskandal är en man i 40-årsåldern som arbetat som besiktningstekniker på bilprovningsföretaget. Han har åtalats för svindlande tjugo fall av grovt mutbrott och tjugoen fall av falska uppgifter, som anses vara grova brott. I förhör erkände teknikern att ha tagit emot mutor, med beloppen varierande vid varje tillfälle.

Ytterligare 11 personer åtalas

Förutom teknikern har 11 andra personer åtalats för mutbrott i samband med detta fall. Vidare är en person misstänkt för medhjälp till grovt tagande av muta, medan en annan åtalas för medhjälp till tagande av muta.

37 personer åtalades för mutbrott i bilinspektioner

Under de senaste två åren har Hawjin Shamer, åklagare vid den nationella antikorruptionsenheten, aktivt undersökt misstänkta mutor relaterade till bilinspektioner. Inklusive de senaste anklagelserna har totalt 37 personer åtalats som en del av dessa pågående utredningar. Under förra veckan kom en dom mot 7 efter en muthärva som avslöjats vid en bilbesiktningsstation i nordvästra Skåne. 

Domen väntas snart

Helsingborgs tingsrätt håller förhandlingar just nu i detta mål som rör mutskandalen. Domstolens förhandlingar, som var planerad att hållas den 17 maj, kommer att pågå under 2 dagar och dom väntas meddelas i början av juni. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

 

Varukorg