Mordrättegången Tove i Vetlanda: Åtalade kvar i häktet

Mordrättegången Tove i Vetlanda: Åtalade kvar i häktet

2023-04-02

Två kvinnor som åtalats för att ha mördat 21-åriga Tove i Vetlanda i oktober förra året kommer att sitta kvar i häkte i väntan på sin dom, det har tingsrätten beslutat om.
Rättegången mot de två misstänkta, 20 och 18 år gamla, avslutades på torsdagseftermiddagen efter långa slutplädering från både åklagaren och försvaret. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för 20-åringen, och 18 år till livstids fängelse för 18-åringen, som han anser ska dömas både för mord och grov gravfridsbrott. Samtidigt har försvaret begärt ett kortare straff eller frikännande.

Kvar i häktet
Rätten har beslutat att båda kvinnorna ska sitta kvar i häkte fram till domen den 19 april och avslår en begäran från 18-åringens advokat om att hans klient ska släppas.
Uno Karlsson, som företräder Toves familj, instämmer i åklagarens yrkande om livstids fängelse för de båda misstänkta, alternativt 18 års fängelse för den yngre. 

Rättegången och tidslinjen för de händelser som leder till gripandet och åtal
Tove, en 19 årig flicka som studerade till läkare och tidigare mittfältare för fotbollslaget i Vetlanda, anmäldes försvunnen söndagen den 16 oktober 2022 efter att ha lämnat en restaurang i centrala Vetlanda natten innan. Klockan 02.00 ringde hon sin pojkvän och klockan 04.00 kopplades hennes telefon till ett mobiltorn norr om Vetlanda. Grannar vittnade om att de hörde ljud under samma tid från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Två kvinnor, 18 och 20 år, togs in till förhör måndagen den 17 oktober och senare anhölls misstänkta för människorov på Tove i Vetlanda. Misstankarna mot kvinnorna stärktes torsdagen den 20 oktober och de häktades på sannolika skäl för misstänkt människorov. En stor sökinsats med hundratals frivilliga, Missing People, hemvärnet, drönare och hundpatruller avslutades fredagen den 21 oktober, men utan spår av Tove.

Onsdagen den 2 november hittade polisen Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag häktades de misstänkta på nytt. Måndagen den 7 november utökades brottsrubriceringen till att omfatta mord och grovt gravfridsbrott, misstankarna om människorov lades ner.

Fredagen den 17 mars åtalades de två misstänkta för mord och brott mot allvar och rättegången mot dem inleddes. Åklagaren och försvaret gjorde sina slutpläderingar torsdagen den 31 mars och rätten har nu beslutat att de misstänkta ska sitta kvar i häkte tills domen avkunnas den 19 april.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg