Mordmålet i Malå: Tre personer döms till långa fängelsestraff

Mordmålet i Malå: Tre personer döms till långa fängelsestraff

2023-07-15

Tre dömda för mord i Malå: Misshandel i offrets hem

Tre personer har dömts i samband med det uppmärksammade mordfallet som skedde i Malå i vintras, där en man blev brutalt överfallen i sitt eget hem. Bland de dömda finns en man i 20-årsåldern, en kvinna i 40-årsåldern och en tonåring. Dessutom har en person dömts för grovt skydd av en brottsling.

Livstids fängelse

Mannen i 20-årsåldern fick det hårdaste straffet, att dömas till livstids fängelse för sin roll i brottet. Vid sidan av honom har hans mamma, en kvinna i 40-årsåldern, dömts till 16 års fängelse för mord. Den inblandade tonåringen har dömts till sluten ungdomsvård i 3,5 år, också för sin medverkan i mordet.

Avsiktlig likgiltighet

Enligt tingsrättens slutsatser har mannen i 20-årsåldern agerat med direkt uppsåt, vilket resulterade i hans livstids fängelse. De andra inblandade tros ha visat "avsiktlig likgiltighet" i sina handlingar, vilket ledde till deras respektive morddomar.

Grovt skyddande av brottsling

En man i 50-årsåldern har dömts till 1,5 års fängelse för grovt skydd av en brottsling. Det har påståtts att den här personen försökte göra sig av med bevis genom att bränna knivar och skor. Domen har kommit som en överraskning får den åtalade uppger hans advokat, vilket gör att hans advokat Jens Nyström överväger att överklaga för sin klients vägnar.

Övervägande av överklaganden

Offrets familj har informerats om domstolens beslut och överlag uttrycker de nöjda med resultatet. Det faktum att tre personer har dömts för detta brott ger en känsla av lättnad för familjen. Men de överväger om de ska överklaga domen för den äldre man som bara dömdes för att skydda en brottsling, snarare än att vara direkt inblandad i mordet. Målsägandens assistent håller inte med om en mening. Linda Sundlöf, målsägandebiträde som företräder den mördades anhöriga, instämmer i tingsrättens dom överlag men håller inte med om det straff som dömts till mannen i 50-årsåldern, som hon anser borde ha dömts för anstiftan till mord.

Motiv avslöjat

Enligt åklagaren Andreas Nyberg var motivet bakom mordet ett påstått sexualbrott som begicks mot en av de dömda för flera år sedan. Offret för detta påstådda brott har inte anmälts eller dömts för det.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll (FUP) om mordet i malå.

 

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg