Mordförsök i Göteborg: 14-års fängelse för gärningsman

Mordförsök i Göteborg: 14-års fängelse för gärningsman

2023-07-26

Knivattack i Brunnsparken, Göteborg: 14 års fängelsestraff för gärningsman

I en chockerande och förödande händelse i Brunnsparken, Göteborg, tog en nioårig flickas liv en skrämmande vändning när hon blev brutalt attackerad när hon var på väg för att se en Bamse-film på bio. Angriparen, Milad Salari, 36 år gammal, tillfogade den unga flickan livshotande skador. Nu döms hans till 14 års fängelse för mordförsök. 

Domen

Efter en grundlig rättegång har Milad Salari dömts till 14 års fängelse för sitt mordförsök på den unga flickan och det grova överfallet på hennes mormor.
Två av nämndemännen ville döma Salari till 16 års fängelse. Göteborgs tingsrätt åberopade försvårande omständigheter som ledde till ett längre straff nära det fullbordade mord. Attacken riktades mot ett försvarslöst barn, vilket gjorde det ännu mer avskyvärt enligt domen. 

Valde sina offer slumpvis

Förundersökningen visar att Salari stal två knivar från en butik i Nordstan ungefär en timme före attacken, vilket tyder på ett planerad dåd. Det verkar dock som att valet av den unga flickan som måltavla var mer tillfälligt. Mormodern försökte tappert skydda sitt barnbarn men fick ett djupt knivsår i armen under kampen. Kammaråklagare Moa Widjer uttryckte sin tillfredsställelse över tingsrättens dom, som i stort stämmer överens med hennes önskemål. Rätten tillerkände den unga flickan 397 000 kronor och mormodern 78 500 kronor i skadestånd, med hänsyn till omfattningen av deras fysiska och känslomässiga trauma.

Det unga offrets återhämtning och fortsatta vård

Trots omedelbart ingripande av mormodern och andra åskådare fick den unga flickan allvarliga skador och hennes väg till återhämtning har varit svår. Hon fick medicinsk behandling på sjukhuset fram till slutet av mars och kommer att behöva fortlöpande vård under en ospecificerad tid, enligt hennes målsägandeombud, advokat Hans Palm.

Historia av psykisk ohälsa

Milad Salari, som hade en historia av våldsbrott och narkotikabrott, var sjukskriven för psykiska problem vid tidpunkten för attacken. Inledningsvis antydde psykiatriska utvärderingar en potentiell allvarlig psykisk störning, men en senare undersökning bestred detta påstående. Följaktligen dömdes Salari till fängelse som han hade blivit flera gånger tidigare.

Inget motiv funnet bakom brottet

Motivet bakom attacken är fortfarande svårfångad, eftersom Salari hävdade att han inte hade några minnen av händelsen. Han föreslog att någon annan tog kontroll över honom under den tiden, och att han hade demoner i sig vid brottstillfälltet. 

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om Milad Salari här

 

Foto: Polisen

Varukorg