Mordfallet Lisa holm

Mordfallet Lisa holm

2023-04-25

Förundersökningsprotokoll om mordmålet Lisa Holm

Mordfallet

Enligt domen ska den misstänkte i Lisa Holm-mordfallet, Nerijus Bilevicius, 35, ha tejpat över Lisa Holms mun och näsa innan han hängde henne. Efter mordet ska han ha gömt hennes kropp i en trång garderob på gården Martorp.

LÄS: Läs FUP om fallet Lisa holm

Bevisen mot den misstänkte

Den tilltalades spermier hittades i ett angränsande område i ladugården, där Lisa holm arbetade enligt Lars-Göran Wennerholm, vice chefsåklagare. Bilevicius var knuten till mordet via DNA på insidan av flickans kläder, spår av blod på mordplatsen och ett hårstrå från Lisa Holm som hittats på mordplatsen. Polisen beslagtog även en kniv i 35-åringens bil, som kan ha använts i samband med mordet.

Misstänktes nekande och polisutredning

Under den sista förhandlingen förnekade Bilevicius anklagelserna mot honom och uppgav att han inte hade rört flickan och aldrig hade skadat någon. Polisen lade dock fram bevis som bland annat omfattade spår av blod från Bilevicius på insidan av 17-åringens kläder och på brottsplatsen samt Lisa Holms hår som hittats på samma plats.

Bilevicius pressades också hårt på blodspårdata och uppståndelsen i ladan där mordet skedde. Han förklarade att det kunde bero på hans sår, eftersom han skadade sig ganska ofta på jobbet.

Vittnesmål från den misstänktes bror

Den misstänkte mannens yngre bror, som tidigare varit misstänkt i utredningen, vittnade mot Bilevicius i åtalet. Han uppgav att hans bror betedde sig konstigt efter mordet och att han uppmanades av sin bror att ljuga om vad han hade för sig den kvällen Lisa Holm försvann.

Sexuellt motiv

Familjens målsägandebiträde, Tore Brandtler, uppgav att det fanns ett sexuellt motiv till mordet, då det på ställen på Lisa Holms kläder hittades DNA-spår som inte kunde ha hamnat där om inte någon stod henne riktigt nära. Lisa Holm mördades genom att hängas och hittades upphängd i en snara mot en vägg i ladugården.

Bakgrund om mordfallet Lisa Holm

Mordet på 17-åriga Lisa Holm utfördes av den litauiske medborgaren Nerijus Bilevicius i Blomberg på Kinnekulle den 7 juni 2015. Lisa skulle hem från sitt extrajobb på ett café i Blomberg, nära Källby i Västergötland, när hon försvann.

Hennes pappa fick ett sms från henne klockan 18:23 om att hon var på väg hem på sin moped. När Lisa inte dök upp körde hennes pappa till hennes arbetsplats i hopp om att hitta henne. Sökandet efter Lisa och de efterföljande rättegångarna fick stor uppmärksamhet i media i Sverige och övriga Norden.

 

Läs förundersökningsprotokoll om fallet Lisa holm

Varukorg