Mordet på 18-åriga Elin i Höör

Mordet på 18-åriga Elin i Höör

2023-06-10

I en förödande händelse som skakade samhället Höör miste 18-åriga Elin livet under en spelkväll. Mordet, som inträffade förra året, involverade en skoningslös misshandel av Elin av hennes bekant, Philip Grahn.

Philip Grahn får 18 års fängelsestraff för mordet

Torsdagen den 24 mars 2022 avkunnade hovrätten sin dom som säkerställde att Philip Grahn dömdes till livstids fängelse för mordet på Elin.  

Händelserna utspelade sig under en kväll i slutet av mars 2021, då Philip Grahn, 27 år, tog livet av 18-åriga Elin. I förundersökningsprotokollet framkom att Elin utsatts för brutal våld, bland annat slag med hammare och slag. Det brutala våldet inträffade i Philip Grahns husvagn, belägen på hans föräldrars tomt i Höör.


Foto: Husvagnen som Elin och Philip Grahn befann sig i under mordnatten

En glädjespridare

Elin, ihågkommen av många som en livlig och medkännande ung kvinna, förde in glädje och positivitet i livet för omgivningen. Vänner och familj, värnade om minnena av en glad och godhjärtad Elin. Hon beskrevs som någon som orädd omfamnade sitt sanna jag, vilket gjorde henne skild från andra tonåringar.

Philips handlingar efter mordet

I efterdyningarna av brottet ägnade sig Philip Grahn till en handlingar i ett försök att dölja sin gärning. Istället för att larma räddningstjänsten omedelbart valde han att dölja bevisen för mordet. Han skickade vilseledande sms till vänner och hävdade att Elin hade åkt vid 02-tiden. Philip begravde Elins livlösa kropp i trädgården och gjorde sig av med mordvapnet och hennes tillhörigheter i en närliggande damm.  Han tömde också husvagnens toaletthink för att eliminera eventuella spår från Elin. 

Innan denna händelse hade Elin och Philips relation upplevt våldsepisoder. I ett separat händelse hade Philip redan visat aggression genom att krossa en spegel och en fläkt. Trots dessa oroande händelser förblev de två individerna vänner och tillbringade mycket tid tillsammans.


Foto: Bild på Elins tröja

Domstolsavgörande: livstids fängelse

Under rättegången konstaterades att Philip Grahn inte led av någon allvarlig psykisk störning som skulle ha påverkat hans skuld vid brottstillfället. Som en följd av detta kom hovrätten fram till att han måste hållas ansvarig för sina handlingar. Philip dömdes till slut till 18 års fängelse för mordet på Elin. 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg