Mordet i Vetlanda: Maja Hellman frikänns för mordet på Tove

Mordet i Vetlanda: Maja Hellman frikänns för mordet på Tove

2023-10-25

Johanna Jansson döms till 16 års fängelse – Maja Hellman frias men döms för grovt gravfridsbrott.

I den uppmärksammade rättegången kring mordet på Tove i Vetlanda har nu hovrätten avkunnat sin dom. Maja Hellman, 19, frias helt från anklagelserna kring mordet. Däremot döms hon till ett år och sex månaders fängelse för grovt gravfridsbrott. Å andra sidan, har Johanna Jansson, 20, fått sitt tidigare livstidsstraff sänkt till 16 års fängelse.

Tidigare under året dömdes de båda kvinnorna av tingsrätten till livstid för mordet i Vetlanda, samt för grovt gravfridsbrott. Beslutet ifrågasattes och följdes av förhandlingar i hovrätten som avslutades den 12 oktober. Maja Hellman släpptes på fri fot i väntan på domens utfall.


Foto: Maja Hellman

Domaren Niklas Rundberg klargjorde att beslutet att frikänna Maja baserades på otillräckliga bevis om hennes inblandning i mordet. Hovrätten bedömde uppgifter från en medmisstänkt med försiktighet och fann ingen rättsmedicinsk bevisning som stödde Johannas berättelse om händelseförloppet mer än någon annan version.

Hovrätten har valt att sänka straffet för Johanna Jansson efter att ha bedömt hennes handlingar som både likgiltiga men också som en del av ett "brutalt överraskande angrepp". Trots sänkningen fortsätter hon att vara häktad och enligt hennes advokat, Clea Sangborn, kan det komma att överklagas.

Det bör noteras att Johanna tidigare dömdes för försök till skadegörelse genom att tända eld på Toves hus. Denna anklagelse har hon nu också friats från i hovrätten då inga tekniska bevis kunde binda henne till brottsplatsen.

Maja Hellmans advokat, Peter Gillberg, beskriver beskedet om hennes frikännande som en "enorm lättnad" och anser att hovrätten i stort sett delar hans uppfattning.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Vetlanda här

 

Foto: Polisen

Varukorg