Mordet i Tullinge - gängledare misstänkt för mordorder

Mordet i Tullinge - gängledare misstänkt för mordorder

2024-02-08

I Tullinge skedde ett mord den 2 mars förra året där 47-årige Serdar förlorade livet i sitt hem, en händelse som fångade nationens uppmärksamhet efter att TV-programmet "Efterlyst" gått ut med hans namn och bild. Serdar sköts i närvaro av sin familj, vilket satte igång en omfattande polisutredning med kopplingar till gängkriminalitet.

Gängkoppling och utredningsdetaljer
Utredningen har belyst en möjlig koppling mellan mordet och det så kallade Foxtrotnätverket. Kommunikation från chattar har varit centrala i utredningen, där Rawa Majid, en internationellt efterlyst gängledare, misstänks ha givit direktorder om mordet. En 19-årig man, som nu står åtalad, misstänks ha agerat skytt efter att ha fått instruktioner och information om vapen genom dessa chattar.


Foto: Rawa Majid

Planering och kommunikation
Chattkonversationer tyder på att den 19-årige skytten och Rawa Majid diskuterade detaljer kring vapnen och utförandet av mordet. Det rapporteras även att en taxa användes som transportmedel direkt efter händelsen, något som diskuterades i samma chattkonversationer. Planeringen av mordet ska ha börjat några dagar innan dådet, med erbjudanden om ersättning för genomförandet.

Offer och gärningsmän
Serdar, mordoffret, beskrivs inte ha haft någon direkt koppling till de gängrelaterade konflikterna, men mordet ses som en hämndaktion relaterad till tidigare våldshändelser. Hans son, tidigare efterlyst för en annan skjutning, var troligen det egentliga målet för hämnden. Utöver den 19-årige huvudmisstänkte åtalas flera andra personer för inblandning i fallet.

Rättsliga åtgärder och följder
Polisen och åklagarmyndigheten har uttryckt oro för hämndaktioner och har vidtagit åtgärder för att skydda potentiella mål. Den 19-årige misstänkte nekar till brott, trots den bevisning som presenterats. Utöver mordanklagelserna, står han även åtalad för penningtvättsbrott, misstänkt för att ha mottagit betalning för sitt agerande.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg