Mordet i Bäckby - hovrätten frikänner morddömd 20-åring

Mordet i Bäckby - hovrätten frikänner morddömd 20-åring

2024-03-06

Svea hovrätt frikänner och justerar Straff

Svea hovrätt har nyligen meddelat en dom gällande ett mordfall i Bäckby, Västerås, som resulterar i betydande ändringar från tingsrätten dom som var mer sträng. En man som tidigare dömts till 16 års fängelse för mordet på en 20-årig man i Bäckby har frikänts av hovrätten. En annan inblandad, en 18-åring ansvarig för skottlossningen, har fått sitt straff reducerat från 8 till 6 år och 6 månaders fängelse, en justering på grund av hans ålder vid brottstillfället.

Bakgrund till Brottet

I november 2022 inträffade ett mord i Bäckby där en 20-årig man förlorade sitt liv till följd av skottskador. Tingsrätt dömde senare två män för inblandning i händelsen. Denna dom har nu delvis omvärderats av Svea hovrätt, vilket lett till en frikännande dom för den ena åtalade och reducerat straff för den andra.

Detaljer kring domen och straffen

Vidare har två andra individer, tidigare friade i tingsrätten, nu dömts av hovrätten för grovt vapenbrott. Deras straff är satt till 1 år och 10 månaders fängelse, respektive ungdomsvård. Det framkom under processen att motivet bakom dådet kunde kopplas till spänningar inom det kriminella nätverket i Bäckby, där den mördade 20-åringen ansågs vara en utmanare.

Åklagarens perspektiv

Åklagaren Karolin Hellsberg uttryckte lättnad över domens avslut, framför allt med tanke på de anhöriga till offret.

– Jag kan konstatera att det här har kommit till ett avslut. Det är bra för alla inblandade, särskilt de anhöriga, säger Karolin Hellsberg, åklagare.

Det framhölls även att den frikända 19-åringen bevisligen befann sig på brottsplatsen, men bevisningen ansågs inte tillräcklig för att fastställa delaktighet i mordet.

Ungdomsrabatt 

Den 18-åriga gärningsmannen, som aktivt deltog i skjutningen, dömdes till fängelse med hänsyn tagen till så kallad ungdomsrabatt, eftersom han var under 18 år vid brottstillfället. Detta är en del av det svenska rättssystemets strävan efter att balansera rättvisa med återanpassning av unga lagöverträdare.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg