Mordåtal: Fem ungdomar åtalas för taximordet i Enköping

Mordåtal: Fem ungdomar åtalas för taximordet i Enköping

2023-09-29

Fem tonåringar åtalas för taxichaufförens mord i Enköping

I Enköping, Sverige, har fem tonåringar åtalats för mordet på en 26-årig taxichaufför. Offret hittades hängd i ett naturreservat efter att ha varit försvunnen i över en vecka. Åklagarna tror att motivet kan vara kopplat till en tidigare anmälan om övergrepp från en av de åtalade ungdomarna. Rättegången väntas starta i början av oktober.

Det var den 1 april i år som den 26-åriga taxichauffören hittades mördad vid ett naturreservat i Enköping. Han hade enligt åtalet hängts i ett träd. Vid den tiden hade han varit försvunnen i över en vecka, och flera sökinsatser hade genomförts i ett försök att hitta honom. En taxibil som mannen ibland körde upptäcktes i närheten av mordplatsen, vilket initialt ledde till spekulationer om att mordet kunde ha kopplingar till hans yrkesroll som taxichaufför. Åklagaren har dock senare ifrågasatt detta scenario.

Snabbversion

 • Den 1 april i år hittades den 26-åriga taxichauffören mördad i Enköping.
  Offret hade varit försvunnet i över en vecka innan upptäckten gjordes.
 • Initialt misstänktes att mordet hade kopplingar till hans yrke som taxichaufför, men åklagaren ifrågasatte senare den teorin.
  Fem tonåringar, inklusive en flicka och fyra bröder i åldrarna 16-18, har åtalats för mordet.
 • Totalt åtalas åtta personer i ärendet, varav två för penningtvättsbrott och en för övergrepp i rättssak.
  Alla de åtalade förnekar brott, förutom flickan, som säger att hon lockade offret till platsen för misshandel.
 • Bevisen inkluderar chattkonversationer och övervakningsbilder, samt dna och målsägandens tillhörigheter som hittats i de åtalades hem.
  Rättegången väntas börja i början av oktober och pågå i cirka 20 dagar. Läs FUP här.

Det mest ovanliga med detta fall är att de misstänkta är mycket unga. En av dem, en nu 16-årig flicka, är en av de åtalade för mord. De övriga fyra är unga bröder i åldrarna 16 till 18 år. Sammanlagt åtalas åtta personer vid tingsrätten. Fem av dem står åtalade för mord, två för penningtvättsbrott, och en person åtalas för övergrepp i rättssak. Alla de åtalade nekar till brott, förutom flickan, som hävdar att hon lockade målsäganden till platsen enbart med avsikten att han skulle misshandlas.

Enligt åtalet misstänks den då 15-åriga flickan ha lurat offret till mordplatsen den 24 mars. Där höll hon honom kvar tills de fyra pojkarna anlände. Innan detta hade de förberett sig genom att skaffa rep, maskering och kläder som skulle användas som hjälpmedel vid mordet. Mannen blev utsatt för strypning och hängdes i ett träd. Enligt åtalet led målsäganden svårt och hans död liknade en avrättning.

Åklagarna misstänker att motivet bakom mordet kan vara hämnd. En månad innan mordet hade den då 15-åriga flickan anmält målsäganden för ett övergrepp som påstods ha ägt rum sommaren året innan. Anmälan betraktades som vag och hade lagts åt sidan, främst på grund av tidsförloppet, avsaknad av vittnen och brist på tillräcklig information om den påstådda gärningsmannen.

Bevisen mot de åtalade inkluderar chattkonversationer och övervakningsbilder. Dessutom hade de, enligt åklagaren, berättat för ett stort antal vänner om sina planer att döda en påstådd våldtäktsman och hade även talat om det efter att brottet begåtts. De förflyttade även pengar från målsägandens konto till sina egna, vilket är en del av bevisningen.

Åklagare Lina Elfwing meddelade att de hade hittat dna från några av de åtalade i taxichaufförens bil och på repet som användes vid hängningen. Dessutom hade målsägandens tillhörigheter hittats i några av de åtalades hem.

Advokat Ebru Tok, som företräder den mördade 26-åringens familj, har tidigare uttryckt sorg och chock över att så unga personer är misstänkta för mordet. Familjen hoppas att förundersökningen kommer att ge klarhet i händelseförloppet.

Rättegången i tingsrätten väntas inledas i början av oktober och pågå i ungefär 20 dagar.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om mordet på taxichaufför i Enköping här.

Foto: Polisen

Varukorg