Mordanklagelser faller - 35-åring frikänns i Högstorp-fallet

Mordanklagelser faller - 35-åring frikänns i Högstorp-fallet

2023-11-27

Frikännande i Högstorp-mordet: 35-åring frias för mord

En 35-årig man frias för anklagelser om att ha mördat sin mamma med en yxa för tolv år sedan i Högstorp, Växjö. Trots att den tekniska bevisningen inkluderade mannens DNA på yxan kunde tingsrätten inte binda honom till själva gärningen. Mannen var tidigare huvudmisstänkt 2011 men friades då på grund av bristande bevis.

Under hösten 2023 väcktes nya misstankar mot mannen, och åklagare Emma Berge använde en ovanlig metod med en infiltratör från NOA-polisen för att få fram nya bevis. Trots detta frikändes 35-åringen från mordanklagelserna. Han döms istället till två månaders fängelse för sexuella ofredanden och utpressning, brott som inte är kopplade till mordfallet.

Den tekniska bevisningen, inklusive mannens DNA på yxan, räckte inte för att knyta honom till mordet. Chefsrådman Daniel Haraldsson påpekar att gärningsmannen borde ha fått blod på sig om yxan användes på ett sådant sätt, men inget blod har återfunnits på mannens kläder, i hans bostad eller bil.

Åklagare Emma Berge planerar att överklaga beslutet och låta hovrätten bedöma fallet. Trots frikännandet på mordpunkten väcker domen frågor om teknisk bevisning och huruvida den är tillräcklig för att föra fram rättvisa i rättsväsendet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Växjö här

 

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg