Mats Rimdahl från Maskeradligan döms till 5 års fängelse

Mats Rimdahl från Maskeradligan döms till 5 års fängelse

2023-12-29

Maskeradligans Ex-ledare Mats Rimdahl Döms till Fem Års Fängelse

Ökände Maskeradligans tidigare ledare, Mats Rimdahl, 66, har än en gång hamnat i blåsväder. Under en dramatisk biljakt i södra Stockholm i höstas prejades han av polisen, och i bilen upptäcktes över 2 kilo amfetamin. Nu har han dömts till fem års fängelse för grovt narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik av Södertörns tingsrätt.

Under 1980-talet skakade Maskeradligan hela Sverige med sina spektakulära rån, där Rimdahl och hans medbrottslingar klädde ut sig till olika yrkesgrupper, främst poliser. Den ökända ligan stals miljontals kronor och blev omtalad över hela landet.

I september förra året vägrade Rimdahl att stanna vid en poliskontroll i södra Stockholm. Detta utlöste en dramatisk biljakt som slutade i en rondell i Enskede. Under jakten begick Rimdahl flera trafikbrott, inklusive att köra mot rött ljus och utsätta andra trafikanter för stor fara. Polisen avslutade jakten genom att preja bilen, och i fordonet hittades inte mindre än 2 kilo amfetamin och 30 000 kronor i kontanter.

Rimdahl bar även nycklar till en lägenhet i Kungsängen, där ytterligare 8,4 kilo amfetamin och 810 narkotikaklassade tabletter hittades. I lägenheten fanns också föremål som kunde kopplas till Rimdahl.

Mats Rimdahl, som numera kallar sig Matthew Eriksson, har erkänt att han transporterade den narkotika som hittades i bilen. Han nekar dock till kännedom om den som fanns i lägenheten. Han har även erkänt att han körde vårdslöst under biljakten.

 

Om Maskeradligan

Maskeradligan var en kriminell grupp som var aktiv i Sverige under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. De blev kända för att klä ut sig till olika yrkesgrupper, oftast poliser, när de begick sina rån. Gruppens ledare var Mats Rimdahl. Det misstänktes att ligan hade sitt gömställe i Tuna, Stallarholmen. Ligan bestod av flera medlemmar, och de flesta av dem hade en militär bakgrund, inklusive Mats Rimdahl, som tidigare var officer.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll (FUP) om Mats Rimdahl här

 

Foto: Polisen

Varukorg